Stäng menyn

Tips for vakker gressløk i blomst

Nei, gressløken blir ikke dårligere om den blomstrer! Nyt de vakre lilla hodene i kjøkkenhagen, og stell smart med plantene – så kan du både plukke gressløk og beholde blomstene.

Gräslök blommar och ett rött hus syns i bakgrunden.

Hvorfor være redd for at gressløken skal blomstre, når det er så vakkert som dette?

 

Nå har de endelig slått ut! En vakker flod av lilla rammer inn den midterste delen av kjøkkenhagen. Gressløkplantene har utviklet seg til helt uvirkelig store tuer, og noen av løkene er like tykke som lillefingeren min! Jeg kan tipse om at så store gressløk er magisk gode å frese i olivenolje og spise som tilbehør til hvilken som helst matrett.

Men blomstene. Er det ikke dårlig for plantene at de går i blomst? Nei, men avlingene blir mindre når plantene blomstrer. Akkurat som mange andre vekster produserer ikke gressløken så mye blader når planten legger all energien i å blomstre. Det er jo ikke så rart. Blomsterstilken er hard, og smaker ikke godt, og de få bladene som er noe å ha får man sortere ut av bunten som er klippet av.

Likevel blir jeg ikke lei meg når gressløken går i blomst, jeg elsker å se gressløkplantene i full prakt. Den blomstrer bare en kort periode, så det gjelder å nyte det så lenge det varer.

 

Les også: Pannestekte gressløkknopper

 

Lila blommor i förgrunden från gräslök och knallröda pioner i bakgrunden.

Gressløken blomstrer nesten alltid samtidig med bondepeonene. Jeg må huske å så noen flere bondepeoner i kjøkkenhagen. Kombinasjonen er uslåelig!

En klippt planta sedd ovanifrån.

Klipp ned halve tuen, men la det stå igjen noen centimeterlange stubbe rover bakken. Den andre halvdelen av planten står igjen som den er.

 

Klipp ned for å få ny tilvekst

Trikset for å få både blomster og gressløk å høste, er å klippe ned plantene. Det er best å gjøre det akkurat i det plantene utvikler blomsterknopper. Klipp ned halve gressløktuen, slik du ser på bildet over, og la resten stå igjen. På denne måten kan den ene halvdelen gå i blomst, og fra den nedklipte delen begynner det snart å vokse ut ny gressløk, spe og fin å høste.

Jeg har valgt å klippe ned plantene langs den siden som vender mot gangene i kjøkkenhagen, og beholdt blomstene på siden som vender mot grønnsaksbedene. Nå kan jeg se den vakre gressløkblomstringen fra vinduet i dagligstuen. Bortsett fra at det er noe færre blomster enn før, kan jeg ikke se at plantene er kappet.

 

 

 

Gressløk som jorddekke

Det blir fort noen kurver gressløk når man klipper ned på denne måten. Jeg har ikke noen tradisjonell hagekompost, men bruker alt hageavfall og plantedeler til jorddekke rett i kjøkkenhagen. Slik bruker jeg den avklipte gressløken også. I potetåkeren eller andre steder der det vokser kraftige og store planter, er bra steder å tømme gressløkkurvene.

Husk at gressløken fortsetter å blomstre når du har lagt den på som jorddekke et sted. Enkelte ganger  lan noen av gressløkfrøene begynne å spire, men det er svært sjelden at de utvikler planter som byr på problemer. Selv synes jeg det ser nydelig ut når gressløken begynner å blekne, og blomstene ligger igjen som lilla edelstener på jorden.

 

En täckodlad bädd med massor av gräslök på.

Avklipt gressløk er perfekt dekkemateriale. Her ligger den som jorddekke i potetåkeren.

 

Bostadshuset skymtar i bakgrunden bakom höga blommande gräslöksplantor.

Gressløken er få fin, at det er synd å klippe ned alt. Når jeg klipper på denne måten får jeg blomster å se på og gressløk å spise på en gang.

Klipp mer senere på sommeren

Når gressløken har blomstret ferdig og begynner å se daff ut, er det på tide å klippe ned den andre halvparten også. Da har den delen vi klipte først, rukket å vokse opp igjen, og plantene er lubne og fine. Senere på sommeren går pantene i blomst på nytt, og da gjentar jeg hele prosessen. Fiffig.

Du kan også gjøre dette når du høster gressløken. Klipp for eksempel av en tredjedel av plantene og la resten stå igjen. Da får du ingen store hull i raden av gressløkplanter – den kommer fortsatt til å se frodig og fin ut. Ikke nøl med å klippe ned av og til selv om du ikke får til å spise opp alt. Gressløken vokser opp igjen, og plantene vil se friske og sterke ut.
/Sara Bäckmo

04. April 2020