Når er gulrøttene klare for innhøsting?
Jeg fikk et spørsmål fra en ny hageeier om gulrøtter. Når de står fine i hagen og bladverket er frodig og flott – hvordan vet man at gulrøttene er klare til å plukkes? Er det noen spesielle tegn å se etter? Ja – det er det!
At bladverket til gulroten er frodig og storvokst er ingen garanti for at gulrøttene er klare til å høstes. Hvordan bladverket ser ut er ikke en god indikator i det hele tatt. Bladverket kan være kjempestort eller kjempelite og nedenfor gjemme gulrøtter som enten er klare for å høstes, eller som er alt for små for å komme opp fra jorden enda. Det er bedre å ta en titt på selve gulroten. I tillegg kan du regne på tiden som er gått siden du sådde, det gir et hint om når de er klare.
Les gjerne: Vinterlagring av gulrot
Tre måneder etter såing
En vanlig tidlig gulrot (sommergulrot) er som regel klar for innhøsting tre måneder etter såing, hvis den ble sådd på våren. Sådde du i begynnelsen av april vil det gi ferdige gulrøtter i begynnelsen av juli, hvis du ikke ønsker å høste bittesmå gulrøtter bare for å få en første smak.
Gulrøtter som er sådd om vinteren i pallekarm eller i tunneldrivhus gir vanligvis avling i mai-juni hos meg i dyrkesone 3.
Vinter- og høstgulrøtter tar lengre tid på å bli klare, de blir også mye større enn sommergulrøttene. I august-september begynner de vanligvis å bli store nok, etter min mening, men jeg vil helst vente mye lenger enn det med å ta de opp, og spiser sommergulrøtter så langt inn på høsten som mulig. Vinter- og høstgulrøtter kan nemlig stå lenge i jorden uten at de blir dårlige.
Les mer her: Sommersådde gulrøtter
Se under bladverket
Det beste trikset for å finne ut om gulrøttene kan høstes er å se på den delen som vanligvis stikker opp fra jorden, eller ta bort litt jord slik at halsen kommer til syne. Hvis den ser ut til å være ca. en fingerbredde tykk - prøv å trekke opp og se.
Her i tunneldrivhuset mitt har jeg gulrøtter som ble sådd i januar. De har vokst ganske ujevnt, en del er klare, en del er det ikke. I tillegg til å se på hvordan gulrotens hals ser ut, ser jeg også på festet mellom blad og gulrot. Det er kraftigere på en del planter, disse pleier også sitte litt mer fast i bakken, noe som er et godt tegn på at det er en gulrot som du kan prøve å dra litt i.
Den øvre delen på gulroten kalles hals eller nakke, de samme ordene forekommer også på den øvre delen av andre rotfrukter. Bladverket er vanligvis kraftigere i festet ved halsen på røtter som er store nok til å tas opp, enn på røtter som fortsatt er for små.
Tidlig i sesongen får man regne med at det kommer opp en del gulrøtter som egentlig er for små, slik er det bare. Det kan være en god grunn til å så en rad ekstra slik at man har mer å høste når den første så-omgangen er oppspist. Det å så flere omganger med gulrøtter i løpet av juni og juli er et godt triks for å kunne høste fine, spede gulrøtter hele høsten og en bit inn på vinteren.
Øvelse gjør mester, og det går raskt å lære seg å se når gulrøttene er klare. Jeg bruker ikke å tynne ut gulrøttene, slik som det står på frøposen, men lar alt vokse opp til en god størrelse. Deretter blir selve høstingen en måte å tynne ut radene på, der de største blir plukket først. De gulrøttene som blir igjen vokser og blir større etterhvert.
Lykke til med innhøstingen!
/Sara Bäckmo