Stäng menyn

Når er gulrøttene klare for innhøsting?

Jeg fikk et spørsmål fra en ny hageeier om gulrøtter. Når de står fine i hagen og bladverket er frodig og flott – hvordan vet man at gulrøttene er klare til å plukkes? Er det noen spesielle tegn å se etter? Ja – det er det!

En hand drar upp en liten morot ur jorden.

Min målestokk for minstemål er én finger tykk.

 

At bladverket til gulroten er frodig og storvokst er ingen garanti for at gulrøttene er klare til å høstes. Hvordan bladverket ser ut er ikke en god indikator i det hele tatt. Bladverket kan være kjempestort eller kjempelite og nedenfor gjemme gulrøtter som enten er klare for å høstes, eller som er alt for små for å komme opp fra jorden enda. Det er bedre å ta en titt på selve gulroten. I tillegg kan du regne på tiden som er gått siden du sådde, det gir et hint om når de er klare.

 

 

Les gjerne: Vinterlagring av gulrot

 

Ett knippe med nyskördade orangea morötter.

Alle gulrøttene i bunten er ikke like store, men det gjør sjelden noe. Da finnes det gulrøtter som passer til alle munnene i familien, og faktisk smaker de minste best.

 

Tre måneder etter såing

En vanlig tidlig gulrot (sommergulrot) er som regel klar for innhøsting tre måneder etter såing, hvis den ble sådd på våren. Sådde du i begynnelsen av april vil det gi ferdige gulrøtter i begynnelsen av juli, hvis du ikke ønsker å høste bittesmå gulrøtter bare for å få en første smak.

Gulrøtter som er sådd om vinteren i pallekarm eller i tunneldrivhus gir vanligvis avling i mai-juni hos meg i dyrkesone 3.

Vinter- og høstgulrøtter tar lengre tid på å bli klare, de blir også mye større enn sommergulrøttene. I august-september begynner de vanligvis å bli store nok, etter min mening, men jeg vil helst vente mye lenger enn det med å ta de opp, og spiser sommergulrøtter så langt inn på høsten som mulig. Vinter- og høstgulrøtter kan nemlig stå lenge i jorden uten at de blir dårlige.

 

Les mer her: Sommersådde gulrøtter

 

 

Fingrar viker undan blasten på en liten morot som står i landet.

Disse gulrøttene er fortsatt for små for å bli høstet. De får stå. Sannsynligheten for at gulroten ved siden av er klar når jeg finner en slik liten en, er meget usannsynlig.

 

Två fingrar drar upp en fin morot ur svart jord.

Denne gulroten ser kjempefin ut! Da kan jeg forvente meg å finne minst like fine i raden ved siden av.

 

Se under bladverket

Det beste trikset for å finne ut om gulrøttene kan høstes er å se på den delen som vanligvis stikker opp fra jorden, eller ta bort litt jord slik at halsen kommer til syne. Hvis den ser ut til å være ca. en fingerbredde tykk - prøv å trekke opp og se.

Her i tunneldrivhuset mitt har jeg gulrøtter som ble sådd i januar. De har vokst ganske ujevnt, en del er klare, en del er det ikke. I tillegg til å se på hvordan gulrotens hals ser ut, ser jeg også på festet mellom blad og gulrot. Det er kraftigere på en del planter, disse pleier også sitte litt mer fast i bakken, noe som er et godt tegn på at det er en gulrot som du kan prøve å dra litt i.

 

Närbild på ovandelen av en morot.

Den øvre delen på gulroten kalles hals eller nakke, de samme ordene forekommer også på den øvre delen av andre rotfrukter. Bladverket er vanligvis kraftigere i festet ved halsen på røtter som er store nok til å tas opp, enn på røtter som fortsatt er for små.

En hand håller ett fint knippe med morötter.

 

Tidlig i sesongen får man regne med at det kommer opp en del gulrøtter som egentlig er for små, slik er det bare. Det kan være en god grunn til å så en rad ekstra slik at man har mer å høste når den første så-omgangen er oppspist. Det å så flere omganger med gulrøtter i løpet av juni og juli er et godt triks for å kunne høste fine, spede gulrøtter hele høsten og en bit inn på vinteren.

 

Øvelse gjør mester, og det går raskt å lære seg å se når gulrøttene er klare. Jeg bruker ikke å tynne ut gulrøttene, slik som det står på frøposen, men lar alt vokse opp til en god størrelse. Deretter blir selve høstingen en måte å tynne ut radene på, der de største blir plukket først. De gulrøttene som blir igjen vokser og blir større etterhvert.

Lykke til med innhøstingen!
/Sara Bäckmo

30. June 2018