Sommersådde gulrøtter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sommersådde gulrøtter

Gulrot er enda en av de grønnsakene jeg sår nesten hele året, kanskje sju åtte ganger på et år. I juli går årets siste frø av sommergulrot i jorden.

Gulrot(frø) finnes i to typer: sommergulrot og vintergulrot. De oppfører seg akkurat så ulikt i jorden som navnene tilsier. Sommergulrot blir spiseklar på ca. tre måneder fra du sår frøene, og de må spises i løpet av ganske kort tid når du har dratt dem opp av jorden. De tåler ikke vinterlagring. Ikke at det blir noe problem heller: egendyrkede gulrøtter rett-fra-jorden er så søte, sprø og saftige at de blir borte nesten med det samme. Vintergulrøtter har lengre utviklingstid, men så “varer” de også lenger: de kan lagres.

Sommergulrøtter sår jeg ute første gang i januar/februar. Jeg vintersår dem altså, direkte i kald eller frossen jord med litt tint jord og et lag snø oppå. Til våren smelter snøen og vanner frøene, og de begynner å gro når temperaturen tillater det. Praktisk! Deretter sår jeg gulrot flere ganger i løpet av våren og sommeren, til og med nå i juli. De første julisådde sommergulrøttene blir spiseklare i løpet av september, og har jeg sådd nok frø, kan vi høste dem helt til desember.

Til høyre står sommergulrøtter som er vintersådd sent på høsten året før. Til venstre har jeg nylig sådd flere sommergulrøtter, i juli.

Først da, i desember, begynner vi å spise av vintergulrøttene hjemme hos oss. De sår jeg i mars, og som regel er de spiseklare fra oktober, men ettersom vi alltid har julisådde sommergulrøtter å spise av da, lar jeg bare vintergulrøttene stå i jorden en stund til. Det tåler de godt.

Faktisk lagrer jeg gjerne vintergulrøttene på den måten: de får stå igjen i jorden til vi skal spise dem på våren så snart telen har gått. På senhøsten dekker jeg gjerne bedet med halm for å beskytte gulrøttene litt. Enkelt og plasseffektivt. Innendørs fungerer det fint å lagre vintergulrøtter i torv: Jeg legger innhøstede gulrøtter og torv lagvis i bøtter eller kasser og setter dem i et kjølig rom innendørs. Derfra henter vi egendyrkede gulrøtter hele vinteren. På den måten er vi blitt helt selvforsynt på gulrøtter hjemme hos oss: Jeg tror vi kjøpte vår siste gulrot på butikken i 2014.

Tre tips til deg som vil så gulrøtter

1) Kjøp riktige frø: vil du dyrke sommer- eller vintergulrøtter?

2) Vær tålmodig: Gulrotfrø er bittesmå! Hvis du vil unngå å måtte luke ut småplanter fra radene siden, må du så frøene i passe avstand med en gang. Det er et pirkearbeid. Tålmodigheten er visstnok en muskel – å så gulrotfrø er god trening.

3) Bytt vekstplass: Ikke dyrk gulrøtter på samme sted flere år på rad. Det øker risikoen for angrep av gulrotflua. Den får larver som gnager seg inn i gulrøttene og spiser dem før du rekker det selv!

Lykke til!

/Sara Bäckmo

06. July 2017

One response to “Sommersådde gulrøtter”

  1. Liv Horn says:

    Jeg så for endel måneder en film siden hvordan du sådde gulrøtter, morøtter, i melkekartong for å unngå snegler, som hos meg spiser opp alle spirene i en tre-etasjes pallekarm. Hvor kan jeg finne det? Klipper du hull i bunnen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *