Kan grønnsakene spises etter frost?
Da jeg begynte å dyrke selv, visste jeg faktisk ikke at det fantes grønnsaker som over hodet kunne overleve frost. Kunne man spise dem også?
Før jeg anla den store kjøkkenhagen jeg har nå, hadde jeg bare dyrket sånn litegrann. Noen pliktskyldige jordbærplanter, et forsøk på sukkererter langs en vegg, noen tomater i bøtter og litt dill og salat i pallekarm. Det ble ikke mer av det enn at alt var høstet inn og spist før sommeren var over.
I sommer hadde vi besøk av våre venner Hanna og Rolf. De reiste herfra med en bunke frøposer, fast bestemt på å gjøre en innsats og bygge kjøkkenhage på sensommeren: målet var å kunne høste baldgrønnsaker på høsten!
Nå er både høsten og grønnsakene her! Massevis. Og frostnettene har bitt seg fast over store deler av landet. Da dukker spørsmålet opp: kan vi spise grønnsakene etter at de har vært frosset ute?
Ja, det kan vi! Alle grønnsaker i kjøkkenhagen kan spises så lenge de ser friske ut og lukter godt. En del av dem blir mindre spenstige etter en frostnatt eller to. Med litt flaks tar de seg opp igjen når det kommer en mildværsperiode, men noen er mer følsomme og bukker under ved første tegn til frost.
Grønnsaker som definitivt pleier å takle en eller flere frostnetter er for eksempel: salat, spinat, new zealandsk spinat, rødbeter/rødbetblader, gulrot, svartrot, poteter, pastinakk, havrerot, rotselleri, purre, kålhoder, grønnkål, broccoli, kinakål, persille, vintersalat og vinterportulakk. Og enda finnes det flere som tåler en god del.
Noen grønnsaker blir litt beske på høsten. Det gjelder enkelte salattyper, for eksempel. Kombinasjonen av lite lys, lite vann og muligens allment vanskelige vekstvilkår på høsten, setter spor i smaken for enkelte grønnsaker. Det varierer fra grønnsak til grønnsak. Slik er det jo med smaken til oss som spiser dem også: den varierer. Jeg koser meg for eksempel med litt beskere salat på skiva, mens ungene foretrekker noe annet.
Så snart frostnatten er over, tiner bladene på vintersalaten (den samme som er frossen og frostet på bildet øverst). De er like gode å spise som de var før frosten kom.
Det viktigste på høsten er å får spist opp grønnsakene synes jeg, ikke spare dem for lenge. Det er lett å gjøre det: la dem stå for lenge i jorden, fordi man vil ha dem til siden. Men så er det plutselig for sent, og så er de ødelagt. Spis dem opp i stedet!
Når det er sagt: Nå lar jeg faktisk veldig mange grønnsaker stå kjempelenge i jorden i kjøkkenhagen min. Jeg har lært meg å ha is i magen. Men det er fordi jeg vet hvilke grønnsaker som takler kulda. Og så prioriterer jeg hvilke grønnsaker vi spiser opp på høsten, og hvilke som får stå en stund til. De som risikerer å fryse istykker spiser vi først: som salat og pak choi. Rotgrønnsaker og visse typer kål og salater (som vintersalat/feldsalat) lar jeg stå. De spiser vi til vinteren.
/Sara Bäckmo