Fenomenalt mye mark i hagen
Dyrk mark-vennlig og la markene hjelpe deg i hagen! Nå på høsten kan du legge til rette for at massevis av mark skal finne veien til hagejorden din, og bli flere og jobbe fenomenalt bra med jorden.
Visst er det moro med en frodig og produktiv hage med smakfulle og vakre avlinger. Men faktisk gleder det meg enda mer å treffe på mine trofaste medhjelpere i hagen, og virkelig få se hvor bra vi jobber sammen. Det at de finnes og er mange er et tegn på at jeg gir jorden min det beste den kan få, og jobber riktig. Når jeg ser dem, vet jeg at det kommer til å vokse så det knaker i kjøkkenhagen min igjen, til våren.
Helt siden jeg kjøpte mitt første hus og startet en provisorisk kompost, har jeg vært interessert i mark. Det har jeg sikkert etter mamma. Hun komposterte vilt når jeg var liten. Jeg husker spesielt godt en mislykket markkompost i kjelleren, som endte med at flere hundre mark rømte avsted langs det fuktige gulvet. I voksen alder lyktes jeg å gjenskape fadesen i en leilighet i Stockholm! Da er det enklere å være markens bestevenn utendørs.
I hagen er marken en viktig medhjelper, og jeg gjør det jeg kan for at den skal trives. Det finnes marker av ulike typer, og alle er like viktige. Jo flere marker, jo bedre er det for jorden. Her er tre viktige ting som markene bidrar med i hagen:
- Mark lager jord. Markene omdanner organisk materiale, som jorddekke og kompost, til jord.
- Mark lager gjødsel. Det som skjer når mark lager jord, er at den spiser opp kompostmateriale og planterester og annet den finner i hagen, og bæsjer ut jord. Den jorden marken bæsjer ut, er mer næringsrik enn det den spiste i utgangspunktet. Markbæsjen gjødsler altså jorden din, og markbæsj er til og med et kommersielt gjødsel-produkt.
- Mark lufter jorden. Når mange, mange marker beveger seg i jorden samtidig, skaper de ganger og hulrom i jorden. Disse hulgangene er viktige for at jorden skal ha det bra. Når jeg sørger for å ha massevis av mark i jorden, behøver jeg ikke grave i kjøkkenhagen min. Markene gjør jobben for meg.
Se på det yrende marklivet! Videoen er tatt opp far en potte med bokashikompost (og hull i bunnen):
Jorddekke gir mange mark
Noen ting er særlig bra å gjøre i hagen for at markene skal trives. For det første er det smart å dyrke med jorddekke. Når jeg legger masevis av organisk materiale på jorden i grønnsaksbedene, trekkes markene dit. Og der de trives formerer de seg i store mengder. Så når jeg dekker jorden med organisk materiale, hjelper markene meg med å gjødsle jorden og gjøre den luftig og herlig.
Hver mark bæsjer visstnok ut 1 gram gjødsel per døgn. I et bed som dyrkes med et skikkelig jorddekke, vil det fort være 500–1000 marker. Hvis vi regner med at markene kan jobbe ca. 9 måneder i året, vil de i et dekket bed som er 6 meter langt produsere rundt regnes 3 kilo gjødsel hvert døgn! På 9 måneder blir det 810 kilo gjødsel. I ett bed. Tenk hvor utrolig verdifullt det er!
For meg gir den enkle jobben det er å legge organisk materiale på jorden i bedene langt mer gjødsel til jorden enn jeg noen sinne ville klare å tilføre av husdyrgjødsel. Og jorden blir så fantastisk sunn og næringsrik. Jorddekke er greia!
Noen få marker som har funnet veien inn i tønna med bokashi-kompost, formerer seg raskt til mange tusen mark. Sammen bidrar de til å bryte ned det fermenterte matavfallet.
Vil du vite mer om bokashikompost?
Bokashi i praksis: 5 videoer om bokashi-kompost
Å dyrke med bokashi
Bokashi-kompost på vinteren
Her får du se min sjette video i serien om bokashi-kompost: Bokashi blir jord rett i pottene.
Når jeg tømmer potta, finnes det fortsatt en del matrester igjen, og jordne er nærmest oversvømt av mark. Denne lille røde marken er en kompostmark. Den lever det gode liv i jord hvor det finnes mye materiale som den kan jobbe med, både kompost og jorddekke. Vanlige meitemark er det ikke like mange av.
Hvordan kommer marken inn i potta? lurer mange på. Fra bakken, inn gjennom dreneringshullene i bunnen av potta. Så dyrk gjerne i potter med hull, slik at markene kommer til. I drivhustunnelen min finner altså marken veien opp gjennom markduk, et lag med flis og så inn i potta.Her spiser de og koser seg og formerer seg i mengder; det er tusenvis av rødlilla kompostmark i alle mulige størrelser.
Vet du hva markene gjør når restauranten er tom for mat? De går videre til neste! Når jeg tømmer en potte hvor alt kompostmaterialet er så godt som omdannet, finnes det nesten ingen mark der. Det er ikke noe mer å jobbe med for markene i denne potta, så markene har lagt i vei til neste. Jorden markene har lagt igjen i potta er fin og porøs; den skal jeg bruke til å så og plante om i til våren.
Legg til rette for markene
Nå på høsten er det mye du kan gjøre for å tekkes markene i hagen din. Markene hjelper deg å forberede jorden til neste sesong. I første omgang forsøker jeg å følge opp jorddekkene i kjøkkenhagen. Et tykt lag med organiske materiale, isolerer litt mot den første høstkulden og gir markene mulighet til å jobbe en stund til. Dessuten komposterer jeg alt familiens matavfall, så det blir mat til markene. Nedenfor kan du se en video om hvordan jeg gjør med bokashi-kompost på vinteren:
I dagliglivet i hagen er det lett å glemme markenes fantastiske arbeidsinnsats. Særlig når de ikke synes. Men under jorddekket eller der hvor bokashi-komposten er gravd ned, blir det så tydelig hvordan samspillet fungerer. Og hvor nyttig det er. Ta godt vare på markene i hagen din!
/Sara Bäckmo