Å så i vinter og snø
Mange mener at det ikke går an å så bare fordi det er blitt vinter og snø. Jeg mener at de tar feil.
Når det er sagt: jeg har full respekt for de som ikke vil holde på i hagen og dyrke når det er vinter og snø. Men det er jo en helt annen sak.
Jeg vet at det ligger snø mange steder allerede. Og om ikke lenge kommer den nok hit jeg bor også. Da blir det vinterdyrking for alvor! Det lengter jeg etter. Jeg elsker den utfordringen det innebærer å dyrke grønnsaker i en vinterkledt hage. Alt er liksom mulig og umulig på en gang.
Mer om å dyrke på vinteren
Vinterdyrking uten varme
Vinterdyrking – hva er det?
Vintersådd i kald og frossen jord
Når jeg skriver om hvordan jeg sår og høster gjennom vinteren, er det alltid en del lesere som kommenterer omtrent slik: “Hø, hø, hø det går jo ikke! Det ligger jo tjukt med snø!!!!” gjerne etterfulgt av en gjeng flirende smileys. Liksom for å gjøre meg oppmerksom på hvor tullete det er å oppfordre folk til å så frø midt på vinteren. Og det er ikke bare lesere nordpå som kommenterer, og så i sør er det mange som deler den oppfatningen at nettopp snøen gjør det helt umulig å så, eller dyrke overhodet.
Dere tar feil.
Det er ikke sant at det ikke går an å så bare fordi det er snø. Vi er mange som gjør det hver vinter, og eksperimenterer og trikser for å finne måter å mestre vinteren på. Så er det naturligvis mange som ikke vil dyrke når det er vinter. De har ikke lyst. Eller kanskje de ikke kan av fysiske grunner. Det er jo en helt annen sak. Men å blande sammen vilje med det som er praktisk mulig er blir ikke riktig. Her kommer noen tips til deg.
Forbered, forbered, forbered
Når bakken er steinhard av tele og dessuten dekket av snø, gjelder det å ha forberedt vekstplassene på forhånd. Der du skal så på kalde vinteren, må du forberede og gjøre klart nå.
- Hvis du vil ha grønnsaker å høste på vinteren eller tidlig, tidlig neste år, må du dessuten ha dyrket frem småplanter i løpet av sommeren. Helst veldig mange – pantene du vinterdyrker, blir ikke like store som de du dyrker på sommeren. Og de kommer ikke til å vokse mer nå på senhøsten og vinteren. Men har du dyrket dem frem fra juli/august av, kan du beskytte dem under flere lag foberduker og plastlokk, og overvintre dem – så har du til vinteren og tidlig på våren.
- Forbered bed for vintersådd: Du kan vinterså ganske mange grønnsaker i kald og til og med frossen jord for å få mindre å gjøre på våren, og få spiseklare grønnsaker tidligere enn du ellers ville fått. Men du må gjøre klar bedene før telen setter seg. Både ute i kjøkkenhagen og inne i drivhus kan du vinterså.
– Fjern gamle planterester og ugress
– Grav ned planterestene, ugresset og annet organisk materiale på vekstplassen. Og kompost
– Legg et lag fin jord på toppen, som du kan så i/på til vinteren
– IKKE legg jorddekke på vekstplassene hvor du vil vinterså, men beskytt gjerne mot snø med et lokk
– Gjør klar en sekk med fin jord som du kan tine/ oppbevare frostfritt så du har til å ha over frøene når du sår på vinteren - Bygg nye vekstplasser for vintersådd: Finn gjerne en plass som er lett tilgjengelig: nær huset, nær en gangvei i hagen eller inntil en garasje eller uthus
– Sett tre pallekarmer i høyden
– Fyll dem nesten fulle med gammelt hageavfall
– Topp med et lag med jord som du kan så i til vinteren
– Legg lokk på og la det fryse
– Gjør klar en sekk med fin jord som du kan tine/ oppbevare frostfritt så du har til å ha over frøene når du sår på vinterenTil vinteren, i januar eller når du måtte ha tid og lyst, kan du bredså spinat eller salat eller andre bladgrønnsaker. Hos meg gir slike vekstplasser mat å høste fra april, kanskje noe senere om du bor i nord; men garantert tidligere enn om du venter med å så til våren!
Så hiv deg rundt og bli med og vinterså om du har lyst! For det funker. Om du heller vil vente til våren, gjør du naturligvis bare det. All respekt og kjærlighet til de som synes at det holder å dyrke og drive i hagen på sommeren. Visst gjør det! Men om du kjenner at det prikker litt de grønne fingrene i det hvite vinterlandskapet, er det bare å dyrke på.
Snart kan også jeg begynne å vinterså her jeg bor. Det må bare bli kaldt nok først. Hvorfor? Les mer i innlegget om å vinterså i kald og frossen jord.
/Sara Bäckmo