Derfor bør du dyrke belgvekster
Belgvekster lager sin egen gjødsel, og legger igjen litt i jorden til de plantene som skal vokse der etter dem. Derfor bør du dyrke dem.
Forestill deg jorden du dyrker som et glass, og næringen i jorden som vannet i glasset. En viss mengde næring til en bestemt mengde jord. Så putter du noe i glasset, en plante, som slurper i seg litt av innholdet. Sakte men sikkert minsker mengden vann i glasset, sånn er det også med næringen i jorden. Tilslutt blir glasset tomt. Hvis vi dyrker jorden uten å tilføre næring, blir jorden også tom.
Jeg har sett tom jord. Det så helt sykt ut: bare jord, liksom. Selve jorden var i og for seg helt grei, porøs og fin, men uten spor av liv. Ingen insekter eller marker. Det var i en kolonihage hvor en eldre mann hadde dyrket poteter i flere tiår på en og samme plass, og gjødslet med kunstgjødsel. Bare det.
Jorden fortjener bedre. Etterhvert som glasset tømmes, må vi fylle på. Ikke masse kunstig fremstilte greier, men sånt som jorden og jordlivet har godt av. Det er viktig å være klar over at jorden trenger mye næring for å kunne produsere de grønnsakene vi dyrker i den. Og det finnes mange muligheter for den som vil tilføre jorden næring naturlig.
Les også: Gjødsel for oss som ikke har husdyr
Høytvoksende lilla sukkererter gir vakre avlinger og mye flott vekstmateriale i kjøkkenhagen.
Har du mye snegler i hagen, kan det være lurt å forkultivere erter og bønner.
Bønner og erter
For oss som vil gjødsle godt og utnytte alle muligheter til å booste jorden med nyttig næring, er belgvekstene kjempeviktige. Belgvekstene produserer selv det nitrogenet de trenger, og tilfører samtidig nitrogen til jorden. Naturen er så heftig satt sammen at den har sørget for en hel gruppe med plantevekster som ikke bare suger til seg næring fra jorden, men også tilfører den godsaker. Alle belgvekster gjør dette. De fanger opp nitrogen fra luften omkring seg og transporterer det videre ned i jorden. Man pleier å si at planten binder nitrogen, gjennom en prosess som innebærer et samarbeid med en rekke gode bakterier som lever i jorden. Jeg ser på hver eneste belgvekst i kjøkkenhagen som en herlig liten nitrogenbombe, som bare ved å leve og vokse der samtidig gjødsler jorden i hagen min. Setter du belgvekster i vannglasset, vil de selv fylle opp vannglasset samtidig som de drikker og vokser! Er det ikke genialt?
Dyrk dem smart
Belgvekstene er en ressurs i hagen, så det gjelder å utnytte dem godt Jeg pleier å fylle hele bed og områder i kjøkkenhagen med belgvekster, i stedet for å spre dem utover, eller dyrke dem på samme plass år etter år. Jeg roterer dem i vekstskiftet i kjøkkenhagen min, rette og slett for at de skal fylle jorden godt opp med godsaker som andre planter får dra nytte av neste sesong. For eksempel dyrker jeg alltid belgvekster der hvor jeg har tenkt til å dyrke kål året etter. Kålvekster kan mumse i seg hvor mye næring som helst i praksis, så jeg kombinerer de ulike gjødselsmetodene maksimalt akkurat for kålen. Det gir flotte resultater.
Husk at det finnes mange belgvekster i tillegg til de vi kan spise; flere av dem er gunstige å dyrke som grønngjødsel – altså vekster som dyrkes kun for å tjene jorden som gjødsel der de vokser, eller som jorddekke andre steder i kjøkkenhagen: kløvere og lupiner er kjente eksempler.
Bondebønnenes blomster er blant hagens aller mest velduftende vekster. Husk å stoppe opp og stikke nesen godt nedi dem!
Det finnes også en rødblomstrende bondebønne! Den heter “Crimson flowered”.
Verdifull mat
Men det er nå ikke bare for jorden i kjøkkenhagen at belgvekstene er verdifulle. Bønner og erter er også veldig bra mat! Og kjempegodt. Les mer om hvordan jeg sår og lager mat av bondebønner:
Les mer: Bondebønner kan sås tidlig
Les mer: Så frø i dorullkjerner
Les mer: Kokte bondebønner med smør
/Sara Bäckmo