Stäng menyn

Så aubergine tidlig

Blant de aller første frøene som går i jorden på nyåret hos meg, er aubergine. Jeg håper på et like godt år som i fjor og sår mange sorter for å dyrke dem frem i potter i drivhustunnelen.

Megh ar dyrket auberginer helt siden 2011, med veldig varierende resultat. Det tok flere år bare på å få frem planter som blomstret overhodet. Jeg sådde på feil tidspunkt, og valgte sorter som ikke passet i mitt klima. Dessuten plantet jeg ut for tidlig og for tett.

De to siste årene har avlingene imidlertid vært mer enn OK, og forrige sesong ble det rekord. Jeg plukket vel en aubergine om dagen gjennom store deler av sommeren. Det ble over fire kilo, og jeg måtte til go med fryse ned litt. Vi rakk ikke spise opp alt.

Slik sår jeg aubergine

Jeg kommer tilbake til oppfølgingen gjennom hele vekstsesongen for aubergine senere; akkurat nå er det tid for å så frøene. De bruker lang tid på å vokse seg store og trenger flere måneder på seg for å bli planter som er store nok til å settes ut. Månedsskiftet januar/februar pleier å være en bra tid for å så aubergine.

Jeg sår frøene inne i vanlig plantejord, eller i såjord dersom jeg har det. Jeg sår kanskje seks frø i hver potte eller plastboks. Deretter vanner jeg og setter pottene på et sted med undervarme (spirematte eller et badegulv med varmekabler). Når frøene spirer (hvilket kan ta en hel måned, og det er sjelden at alle spirer overhodet) flytter jeg dem under vekstlys. Etterhvert som plantene vokser og blir større, plantes de om i større potter og får litt vekstnæring.

Alle planter jeg sår innendørs for at de senere skal settes ut på friland eller i drivhustunnel, får ekstra gjødsel mens de vokser inne. Jeg pleier å blande tiss fra yngstemanns potte med vann og vanne pottevekster og småplanter med dette. Hvis det ikke blir nok, pleier et av de andre barna å kunne bidra med litt gjødsel. Gjødselvann med barnetiss lukter ingenting og er verdens beste gjødsel. Gratis og super naturressurs. Har du spørsmål til dette?

LES MER I INNLEGGET
Slik gjødsler du med tissevann

Jeg bruker også bokashi gjødselvæske (nedfallsvæske fra bokashi-komposten) ti å gjødsle inneplanter og småvekster med.

Den white auberginen heter “Blanche Ron-de Á Oeuf”.

Aubergin-sorter jeg har sådd i år

Disse aubergine-sortene har jeg sådd i år:

Black beauty
Dette er visst en av de vanligste aubergine-sortene og om du lykkes med den får du frukter som ser akkurat ut som de du kjøper på butikken. Når jeg lager gode sauser av aubergine, tomat og paprika som jeg fryser ned, er disse store fruktene kjempefine. Plantene blir 40–50 cm høye.

De Barbentane
Avlange og mørke frukter på høye planter. Denne sorten har gitt spiseklar aubergine litt senere på sesongen hos meg, men den har vært populær. Høyden gjør at den er velegnet for samplanting, og jeg kan begynne å dyrke frem bladgrønnsaker for vinteren rundt føttene på den.

Wenta
En virkelig heftig aubergine med superkule frukter. Veldig smale og lange, og de vokser frem i høyt tempo fra passe høye planter. Sorten stammer opprinnelig fra Nepal. Estetisk å dele på langs og steke.

Rosita
Denne har jeg ikke prøvd før, men vært nysgjerrig på en stund. Den beskrives som svært mild i smaken. En del aubergine kan bli litt skarpe, nesten bitre, noen ganger. Fruktene er helt rosa – det er faorittfargen min. Plantene er lave, ca. 40–50 cm høye.

Ophelia (F1)
En mini-aubergine (ja, jeg liker å så små sorter av alt mulig). Både frukten og planten er liten. Lilla frukter.

Early Long Purple 3
En gammel sort med frukter som kan bli 25 cm lange på planter som er ca. 50 cm hlye. Ny sort hos meg. Den ser lekker ut.

Alle disse finnes å få kjøpt blant annet hos Runåbergs Fröer og Impecta Fröhandel; begge har nettbutikker og sender til Norge.

Bruk vekstbelysning

Noen av mine tidlige planter under vekstlys: Savoykål, artisjokk, tomatstiklinger og paprika.

Det er helt nødvendig å ha vestbelysning når du skal så aubergine og andre grønnsaker inne i perioden januar–mars. Vekstene klarer ikke å utvikle seg i riktig takt hvis de ikke får mer lys enn dagslyset.

Nå ja. Personlig synes jeg ofte det er vanskelig med de plantene jeg sår tidlig innendørs. De rammes så lett av ulike angrep. For eksempel har jeg satt ut nyttedyr mot bladlus som nesten har tatt kverken på de første pottetomatene jeg sådde inne. Nå er det krig. Jeg har satt ut bladlusgallmygg og parasitt-stekel; det kan bestilles på nett her i Sverige, men kan ikke sendes til Norge ser det ut til. Etter et døgn med mygg i stuen, synes jeg faktisk det ser ut som at det hjelper!

Om du har lyst til å prøve noe litt annerledes, anbefaler jeg deg å dyrke aubergine. Det er virkelig eksotisk å høste dem og se dem ligge og skinne på fatet. Da er det så jeg må klype meg i armen og minne meg selv på at jeg faktisk har dyrket dem selv!

/Sara Bäckmo

22. January 2018