6 måter å gjøre bokashi på vinterstid
Vinter-kompost er bra fyllmateriale for ulike vekstplasser. Her er seks tips til hva du kan gjøre med bokashi-komposten i vinter, enten du bor i hus eller leilighet.
Mange er interessert i bokashi-kompost og vil gjerne komme i gang, men er usikre på – akkurat som jeg var – hvordan det blir med komposten på vinteren når den ikke kan graves rett i jorden? Mange synes det virker styrete å skulle lagre komposten gjennom vinteren. Hvordan gjør man det?
Bokashi-kompost, hva er det?
Bokashi – slik gjør du: 5 videoer om bokashi-kompost
Å dyrke med bokashi
Det er ikke vanskelig å kompostere med bokashi på vinteren. Etter å ha gjort det i flere år, synes jeg tvert i mot at det er enkelt og spennende: deter jo så mye man kan gjøre. Bokashi er fleksibelt. Nedenfor har jeg satt sammen seks enkle tips til hva du kan gjøre med bokashi-kompsten på vinteren.
1. Oppbevar komposten i bøttene (til våren om du vil)
Når bokashibøtta er full, og har stått innendørs i romstemperatur i minimum to uker, kan du godt sette den ut til du får tatt hånd om den videre. Det gjør ingenting om innholdet fryser. Når komposten tiner igjen, aktiveres mikroorganismene og kompostmaterialet brytes ned like fint!
Bøtter med bokashi kan stå enten ute eller inne mens de venter på å bli tømt. De tåler fint å lagres over vinteren, så kan du heller blande innholdet med jord til våren.
2. Mellomlagre komposten i en stor dunk
Ofte trenger jeg bøttene til å kompostere mer matavfall, og synes det passer bedre å mellomlagre bokashi-komposten – hvis det for eksempel er for kaldt til å grave det fermenterte matavfallet i jorden direkte. Jeg har en stor søppeldunk med hjul på. I den kan jeg tømme bøttene gjennom vinteren. Når våren kommer, ruller jeg dunken bort til kjøkkenhagen og tømmer innholdet i jorden i bed eller pallekarmer.
3. Oppbevar komposten i sekker
Noen ganger har jeg veldig lite tid, eller lite ork. Da hender det at jeg oppbevarer fermentert bokashi i nedbrytbare plastposer en stund, oppi en dunk eller tønne, eller på annen skadedyrsikker plass. Siden, når det bli mildvær og jeg har bedre tid, graver jeg hele posen dypt ned i jorden.
4. Fyll potter med kompost
Uansett hvor kaldt det er, og uavhengig av om jorden er frossen, kan du forberede mye vekstplasser med bokashi-kompost gjennom vinteren. Det er så bra! Se hvordan jeg gjør det i videoen nedenfor. Jorden jeg bruker kan naturligvis gjerne erstattes med sekkejord fra hagesenteret.
5. Fyll kompost i en dunk du kan dyrke i
En større variant av potte-dyrkingen over blir det når du tømmer bokashi og løv og jord i en tønne eller dunk ute eler i drivhus gjennom vinteren. Fyll i bokashikompost, på samme måte som på videoen over, og bland med løv, planterester eller gammel pottejord. Legg et lag fin jord på toppen og dyrk rett i dunken!
6. Fyll kompost i pallekarmer
På samme måte som i dunkene i drivhuset, mater jeg pallekarmene ute med bokashi-kompst vinterstid: jeg setter to pallekarmer oppå hverandre og legger et godt lag med aviser i bunnen. Bokashi-komposten blander jeg med løv og jord og planterester, og legger lag på lag i pallekarmen gjennom vinteren. Et lokk på toppen beskytter komposten mot nysgjerrige hunder og andre dyr. Når pallekarmen er helt fylt opp, pakker jeg innholdet sammen litt ved å tråkke på det. Deretter blir det ofte plass til litt mer kompost, og et lag jord på toppen. Så snart kassen er helt full og har fått jord på toppen, sår jeg i den – midt på vinteren eller tidlig på våren – gjennom vintersådd i kald og frossen jord.
I pallekarmer med jord blir bokashi-kompost til jord på rekordtid til våren. Når du har dyrket grønnsaker i pallekarmen til sommeren, kan du grave ut kompostjorden og bruke den for eksempel i potter og krukker senere.
Husk at enkelte dyr er interessert i bokashi: mange fugler, rever, hunder, vånd og sikkert rotter om de får ferten av det, kan nok godt tenke seg å spise bokashi på vinteren. Sørg for å sikre bokashi-komposten mot dyrebesøk, slik du ville gjort med enhver annen kompost også.
En enkel løsning er å legge et nett eller en kompostrist over bed hvor du har gravd ned bokashi (når du kan grave i jorden). Det hindrer fugler og større dyr i å komme til. Små gnagere er vanskeligere å unngå her på landet. Vi har fire katter som tar mange mus, og ellers pleier jeg å sette ut feller under lokket på pallekarmen hvis jeg antar at det bor en liten musefamilie der. Rotter har vi heldigvis aldri hatt problemer med.
For deg som bor i leilighet
Det er ikke no problem å håndtere bokashi-kompsten på vinteren i en leilighet heller, med eller uten balkong. Mange blander bokashi med gammel pottejord og løv i små jordfabrikker innendørs. Det blir den fineste kompostjord på kort tid. Jorden kan du bruke i potter og krukker ute og inne, eller legge ut i bed eller plantekasser der det trengs.
Enda enklere er det om du har en liten balkong:
- Skaff deg en stor dunk, for eksempel 70 liter, fra et byggevarehus e.l.
- Borr noen lufthull i sidene av dunken, noen centimeter over bunnen. (Jordbakteriene trenger luft i omdanningsprosessen.)
- Sett dunken på et stort fat e.l.
- Bland bokashi-kompost med brukt pottejord, løv, planterester o.l. i dunken gjennom vinteren.
- Press gjerne komposten godt sammen i dunken, så får du plass til mer.
- Legg 10cm jord på toppen
- Dyrk grønnsaker i topplaget med jord!
Når dunken er full, begynner du på en ny. Og når sesongen er over, kan du bruke jorden i den første tønna til å blande med løv og annet sammen med ny bokashi. Slik får du en super jord- og dyrkestasjon på balkongen!
Mine erfaringer med bokashi på vinteren er at det er veldig enkelt, og det er lett å tilpasse løsninger etter mine og hagens behov. Jeg gjør litt som jeg vil, og synes aldri det er noe jeg MÅ. Jeg håper du våger forsøke! Om du ikke synes det passer deg, er det bare å avslutte prosjektet og finne på noe annet. Det er ikke verre. Men jeg tipper at om du begynner, så kommer du til å elske fordelene og ønske å fortsette å kompostere.
Kom gjerne med dine tips og idéer om du har andre smarte bokashi-triks for vinteren å dele!
/Sara Bäckmo