Vinterdyrking – hva er det?
I flere år nå har jeg dyrket grønnsaker på vinteren også. Faktisk er det nesten morsommere å dyrke på vinteren enn på sommeren!
Mangel på lys
Det er svært få grønnsaker som vokser her nord på vinteren. Vi har for lite dagslys vinterstid; og det er vintermørket – mer enn det kalde klimaet – som gjør det vanskelig for planter å vokse. Jeg har selv sett hvordan gulrøtter har stått og stampet i en varm og god varmbenk i desember og januar, uten å vokse en centimeter. På den annen side finnes det ganske mange grønnsaker som tåler en del kulde. Disse kan jeg ha stående i bed og plantekasser gjennom vinteren, enten for å høste og spise midtvinters eller i påvente av mer tilvekst allerede fra midten av februar når lyset vender tilbake. Slik blir de tidlig spiseklare til våren.
Ute på friland står vintersalat (machésalat/feltsalat) dekket av snø. Vintersalaten tåler mye kulde.
Både ute og i drivhus
Jeg dyrker både ute på friland og i drivhustunnel på vinteren. På friland får planter som tåler mye kulde, stå i jorden vinteren igjennom: grønnkål, purpurkål, jordskokk, vintersalat, spinat, vintergulrøtter og pastinakk. I drivhustunnel klarer også salat og vinterportulakk seg fint.
Grønnsaker som dyrkes for å være spiseklare på senhøsten og vinteren, må drives frem på sensommeren og tidlig på høsten for å bli store nok før lyset forsvinner og tilveksten stopper opp. Mange av disse grønnsakene sår jeg i august, noen allerede i juli og noen igjen i september.
Jeg dyrker vintersalat (maché-/ feltsalat) både på friland og i drivhustunnet. Kjempegodt! Bildet er tatt i januar.
Overvintring av salat
Vinterdyrkking for meg innebærer også at jeg forsøker å overvintre småplanter i drivhustunnelen. De står beskyttet for eksempel dekket med fiberduk i en kaldbenk inne i tunnelen. Når lyset kommer tilbake i februar, begynner de på mirakuløst vis å vokse igjen. Det gir grønne, ferske blad å høste tidlig, tidlig på året. Lenge før noe av det jeg sår på senvinteren og våren rekker å bli spiseklart.
Femåring tatt på fersken i å naske overvintret spinat i drivhustunnelen tidlig i mars.
Varmbenken møter våren
Fra februar vinterdyrker jeg også i varmbenk. En varmbenk er en stor haug med husdyrgjødsel, ofte hestegjødsel, og halm. I haugen utvikles det varme: Det er som en stor kompost og blir en svært effektiv varmekilde i hagen. Oppå denne haugen legger jeg jord og bygger opp en drivbenk med gjennomsiktig lokk. Her kan jeg dyrke grønnsaker mens det er minusgrader utenfor benken.
Les mer om å bygge varmbenk
Min varmbenk av pallekarmer
Kom i gang med varmbenk
Lønn for strevet
Vil du vinterdyrke? Fortsett å så og dyrke frem planter av grønnsaker som vokser fort og/eller som tåler kulda godt nå på sensommeren og høsten. Mye rekker å bli spiseklart før det blir for mørkt (og eventuelt for kaldt). Og har du fiberduk, kaldbenker og eventuelt drivhus eller drivhustunnel, kan du altså forsøke å dyrke og overvintre grønnsaker der. Det er moro! Og vel verdt innsatsen.
Lykke til!
/Sara Bäckmo