Stiklinger av tomater
Hva, kan man ta stiklinger av tomater? spurte min venninne, Åsa. Ja visst! Det er kjempelett. Slik gjør jeg.
Jeg har god plass i kjøkkenhagen i år. Jeg har bygd mange nye vekstplasser, og dessuten flyttet ut både kål og potet fra det vanlige vekstskiftet. Nå vil jeg fylle opp både på friland og litt ledig plass i drivhustunnelen med noe vi bruker mye av. Tomater er perfekt.
Problemet er bare at jeg ikke har flere tomatplanter: Jeg har plantet ut alt jeg sådde. Da tar jeg stiklinger! For eksempel har jeg noen spennende kulturarvsorter fra USA som vokser fint; de skulle jeg gjerne hatt flere av. Kulturarvsorter vokser ofte fint på friland. Det passer bra.
I stedet for å knipe av alle tjuvene på tomatplantene med det samme jeg ser dem, lar jeg noen av dem vokse frem litt og tar dem som stiklinger.
Setter nye røtter
Tomater utvikler nye røtter fra stammen veldig lett. Med litt fuktig jord rundt tomatstilken vokser det frem nye røtter på bare noen dager. Det er derfor tomater er så takknemlige å plante litt dypt når du potter dem om også, dersom de er blitt strantete. Stiklinger av tomater setter raskt fart når den har forlatt moderplanten og får vokse i egen krukke.
Slik gjør du:
- Fyll en potte med jord. Vanlig hagejord går bra.
- Velg noen stiklinger blant tjuvene som er vokst frem langs stammen på en av tomatplantene dine. Tjuvene er de nye skuddene som vokser ut der bladene kommer ut fra stammen. Velg gjerne en som allerede har utviklet blomster, om du har.
- Klipp av de utvalgte stiklingene.
- Ta bort de nederste bladene fra stiklingene.
- Lag et hull i jorden i potta med en pinne og stikk stiklingen nedi, klapp jorden forsiktig til slik at stiklingen står stødig.
- Vanne
Etter noen dager begynner planten å utvikle nye røtter, og kanskje to uker senere kan du plante ut de nye tomatplantene på friland eller over i en større krukke.
Stiklingene kan godt variere i størrelse. De utvikler uansett fine, nye røtter. På bildet er de nederste bladene tatt bort.
Ta stiklinger til rett tid
Stiklingene må tas på våren, ellers rekker ikke de nye plantene å utvikle og modne tomater. Det er også derfor jeg gjerne velger tjuver som allerede har begynt å blomstre, eller det er like før. De har et forsprang. I drivhus varer sesongen lenger, og det går an å eksperimentere med å ta senere stiklinger. Jeg pleier å se på månedsskiftet mai–juni som en last call for tomatstiklinger. Kaster du deg over tomatplantene nå, rekker du antakelig å få fine tomater på de nye plantene.
Hvorfor ta stiklinger?
Stiklinger er en super metode for å få flere planter, særlig for tomater som er så villige. Tomater produserer dessuten enormt mange sideskudd/tjuver som du likevel må plukke bort. Og de kan du altså bruke til å få flere tomatplanter/tomater. Perfekt.
Noen tar stiklinger for å overvintre mindre planter av sorter som kan gi spiseklare tomater tidlig innendørs, eller helt enkelt for å få i gang neste års tomatplanter tidlig i stedet for å så dem fra frø. Det er moro å prøve seg frem!
Tre potter med noen stiklinger i hver. Om noen uker har de fått egne røtter og kan plantes ut på ny vokseplass.
I pottene på bildet vokser stiklinger av “Isis Candy”, “Coyote” og “Sweet Virginia”. Jeg har også latt noen tjuver få gro på to av favorittsortene mine “Black Seaman” og “Black Russian”. Begge er bifftomater som har gitt bra avling på friland tidligere. Det skal bli spennende å se hvordan jeg lykkes i år.
Her er litt info om de tre kulturarvsortene jeg har tatt stiklinger fra:
Virginia Sweets: Utviklingstid 80 dager, rød og gul bifftomat med kjempestore frukter (500g). Velsmakende søt. Opprinnelsesland: USA
Isis Candy: Utviklingstid 67 dager, gullgule cherrytomater som bryter mot rødt. Nydelig og intensiv søt smak. Produktiv plante som gir frukter under hele levetiden. Opprinnelsesland: USA
Coyote: Utviklingstid 65 dager, cherrytomat med små elfenbensfargede tomater med antydning til gult. Søt, fruktig og kompleks smak. Opprinnelsesland: Mexico
Plantene kjøpte jeg på en stor hagemesse i Stockholm tidligere i vår, hvor tunnelvaxthus.se solgte planter på stand.
/Sara Bäckmo