Spørsmål og svar fra november
Spørsmål om å sette og så på høsten og vinteren
Nå er det vinter og høst om hverandre. Snø den ene dagen og tøvær den neste. Det er mye som henger litt på halvtolv i kjøkkenhagen, og med bare dager igjen til jul blir det ikke mye gjort ute. Men jeg forsøker å stjele til meg noen minutter nå og da, som rekreasjon. Jeg høster litt, graver ned kompost og forbereder vekstplasser hvor jeg skal så om noen uker bare. Det er tross alt ikke lenge før det spirer i hagen igjen. Og faktisk er det mye som spirer allerede – innendørs. Det er så stas!
Grønnkålen på bildet øverst, takler dessuten vinterværet i kjøkkenhagen uten problemer. Rådyr har forsynt seg grovt av plantene jeg har på nordsiden av huset, men det finnes likevel mye mat til oss også her, i lang tid enda.
Tusen takk for at du leser og følger bloggen min – det gjør meg så glad! Nedenfor har jeg samlet svar på mange, gode spørsmål fra leserne i november. Håper du får en fin desember, med passe mye juleforberedelser!
/Sara Bäckmo
1) Her på sørvestkysten av Norge er det lite frost og det kan bli skikkelig mildvær både før og etter litt frost på vinteren. Går det an å vinterså under slike forhold også? Når det veksler så mye gjennom hele vinteren?
– Jeg har også veldig vekslende vær og temperaturer på vinteren, slik du beskriver, her i Sør-Sverige hvor jeg bor og dyrker. Det er kaldt den ene uken og mildvær den neste. Dette er den største utfordringen med å vinterså! Som regel fungerer det fin-fint å vinterså likevel, men vent gjerne til januar/februar for å redusere risikoen for at frøene spirer for tidlig.
2) Spennende å så på høsten og vinteren. Men hvor får man tak i frø nå?
– En del nettbutikker har “åpent” og frø i sortimentet hele året: solhatt.no og gardenliving.no har. Og svenske impecta.se og sikkert flere. Det er tillatt å bestille inntil 50 poser frø om gangen til eget bruk fra utlandet til Norge.
3) Sjalottløken Longor, hvor får man tak i den i Norge? Hvor bestilte du? Jeg finner ingen nettbutikker som sender til Norge.
– Jeg vet ikke sikkert. Men jeg VET at den finnes i sortimentet til Nelson Garden, økologisk til og med. Nelson har mange forhandlere i Norge. Se om det finnes en forhandler nær deg og hør om de har løker igjen, eller kanskje DE kan bestille?http://www.nelsongarden.no/searchretailer.aspx?sku=2925
I drivhustunnelen står bladgrønnsakene fortsatt fint. Bladene fra rødbeten “Bull’s blood” har blodrøde blader og lyser opp fint sammen med eslvsådd vinterportulakk. Begge er supre på brødskivene.
Spørsmål om bokashi-kompost
4) Jeg holder til ved sjøen og samler tang som jeg lar stå ute slik at regnet vasker bort salt. Kan jeg blande denne i pallekarmene sammen med bokashien?
– Jeg har ikke tilgang på tang, så har ikke forsøkt det selv. Men vet om flere som bruker tang som jordforbedring og gjødsel, som en del av jord-mixen, gjerne sammen med bokashi! Tang er næringsrikt og bra som jordforbedring/gjødsel. Men tangen gjør ingenting fra eller til for selve bokashien som sådan: du kan ikke bruke tang i stedet for jord eller løv eller annet materiale “med jord på” i jordfabrikken. Poenget når fermentert matavfall skal omdannes til jord, er at det må i kontakt med jordbakterier for at omdanningen skal skje: enten rett i jorden eller i en pallekarm eller på annen vekstplass, hvor du bander bokashien med jord og/eller annet materiale som inneholder jordbakterier.
5) Jeg ser at du har en del papir i Bokashien. Hvor mye og hva slags papir bruker du da?
– I bøtter uten tappekran for bokashivæske bruker jeg gjerne litt papir for å trekke opp væsken (når jeg altså ikke kan tappe den ut). For mye væske i bøtta vil forstyrre fermenteringsprosessen. Først og fremst bruker jeg avispapir som jeg river i remser, men også eggekartonger. Og så putter jeg en del kjøkkenpapir i komposten, men det er vanskelig å si hvor mye det blir i alt, i forhold til mengden matavfall.
6) Hva med bokashi i større husholdninger her hvor jorda er frossen /tæla fra nå og til april? Blir store mengder og mange beholdere hvis man skal oppbevare over hele vinteren?
– Du behøver ikke lagre bokashikomposten i bøttene. Hvis du helst vil lagre det fermenterte matavfallet over vinteren for å grave det ned til våren, kan du skaffe deg en stor dunk. Tøm matavfallet over i denne etter fermenteringsperioden på minst to uker innendørs, og lagre det der til du kan grave i jorden igjen. Det gjør ingenting om bokashikomposten fryser, omdanningen til jord går like fint når den har tint og da blir blandet med jord. Du kan også blande bokashikomposten med for eksempel løv i flere pallekarmer gjennom vinteren, og på den måten bygge opp kjempefine vekstplasser for våren og sommeren. Andre potter og plantekar er også fine “tømmeplasser”: ha 10 cm hageavfall i bunnen og fyll opp med bokashi og løv, gammel jord etc. Siden topper du det hele med jord og dyrker i dem til våren.
Spørsmål om gjødsel fra høns
7) Har du noen gode tips om gjødsel fra gjess, høner og kaniner? Her er det mye kutterflis blandet i, har brukt det mye i bed før, men synes ikke det lager nok næring på grunn av all flisen.
– Nei riktig, flisen krever mye næring for å bli nedbrutt, og henter det fra gjødselen. Kanskje du kunne blande hønsegjødselen med en del gressklipp eller kompost fra matavfall for å til føre ekstra nitrogenrikt materiale?
Et spørsmål om skadedyr og inntrengere (spørsmålet er på engelsk, men jeg svarer på norsk)
8) I transfered some earthworm from my compost bin into the newly prepared “pallekasse” planting box with some more compost and some biological food scrape from kitchen. Hoping to let them establish in new bed. I covered the box with “fiberduk” to keep it warm. I now notice there are several small deep holes about 3 cm diameter in the soil. And the earthworm disappear. I think some kind of animal came and dug holes searching for earthworms. But I do not know what they are.
I live next to a big forest with deer walking (eating my apples and plums etc from my garden). How to prevent all this. I also observe partly eaten tulip bulb, I planted a week ago thrown on my walk way. Some unknown animal dig my tulip and garlic bulbs up.
Pea seeds that I put in the plant box was all eaten. Hundred of plum seeds I put in to the planting box also was chewed and the kernel was eaten. Now all plum seeds are just empty shell, no kernel. Could you let me know what happen and how to prevent this unknown and unseen animal. I have no knowledge about type of wildlife here.
– Jeg tror du har fått helt vanlige mus i pallekarmen din, jeg. Det er praktisk for mus å bo der hvor det finnes mat – og en pallekarm med komposterende matavfall er perfekt. De er dessuten veldig “kreative” og leter seg gjerne frem til frø, så du har antakelig anlagt en bra “restaurant” til dem. Mitt tips er å sette opp et par feller på jorden, og legge et par kompostrister over slik at ikke andre dyr skader seg på fellene.
Markene har antakelig flyttet på seg, bare. Det ville jeg ikke vært så bekymret for. Dersom det finnes masse organiske materiale som markene kan jobbe med og omdanne, så kommer de garantert til å komme og bli mange. Det er først og fremst kompostmark som spiser kompostmateriale, de er mindre og rødere enn meitemark. Du behøver ikke tilføre kompostmark i pallekarmen, de finner veien dit selv.
Hva som ellers kan finnes av dyr i hagen din, våger jeg ikke å gjette på. Men du skal ha lykke til!
Dette er vintergulrøtter som jeg har høstet fra friland. Fortsatt står mange igjen, de kan vi forhåpentligvis høste og spise til våren.
Click here to add your own text