Stäng menyn

Sjampinjonger i tunneldrivhuset

Denne samplantingen kan virke veldig uventet, men det var akkurat det jeg håpet på da jeg dyrket sopp i vinter og strødde ut kompostmaterialet i tunneldrivhuset. Nå høster jeg sopp og spinat – side om side.

En hög med champinjoner ligger framför en bädd av spenat.

Mine første sjampinjonger høstet i tunneldrivhuset.

 

Dette er så kult at jeg nesten smelter! I tunneldrivhuset – rett fra jorden – kan jeg nå høste sjampinjonger! For en drøm! Midt blant spinaten dukker de opp, både vanlige sjampinjonger og skogssjampinjonger. På en måte er det som et halvferdig måltid allerede i bedet, det er bare å knipe av litt hvitløksblad i potten som står ved siden av, så er lunsjen klar.

I vinter dyrket jeg sopp i eske innendørs. Avlingen var veldig fin, men som vanlig fikk jeg ikke en andre avling. I stedet ble det en invasjon av små fluer i esken og til slutt var det bare å kaste den. Siden jeg hører utenlandske hagedyrkere snakke mye om mushroom-compost ville jeg selvfølgelig ta vare på materialet som soppen hadde vokst i, og fantaserte om en mulig avling i tunnelhuset.

 

En vit champinjon omgiven av gröna spenatblad.

Rett fra jorden, midt i spinatbedet, vokser runde, vakre sjampinjonger opp. De dufter fantastisk!

 

En samling svampar ligger på en trädetalj.

En real neve med sopp på vei til kjøkkenet. Virkelig en delikatesse som passer utrolig bra med vårens utvalg av grønne blader.

 

Å dyrke sopp utendørs går sikkert bra, men innebærer litt arbeid og forberedelse, som jeg ikke har hatt tid til. Borre hull i store stokker, som jeg ikke har hatt tid til. Tilrettelegge en plass som trenger spesielle forutsetninger, som jeg ikke har hatt tid til. Om vinteren tømte jeg i stedet de store eskene fra soppdyrkingen i bedet der det nå vokser fin spinat (som jeg skriver om i artikkelen Min store spinathøst). Jeg krafset ned materialet i overflaten og vannet. Deretter sådde jeg spinat.

Nå når spinaten går mot slutten og plantene snart går i blomst, ja da kommer soppen. «Vamp, vamp, vamp», sier toåringen henrykt og jeg er selvfølgelig like glad for de hvite klumpene! Vi høster sopp i skumringen og ler godt.

Jeg har ingen anelse om hvor lenge soppsporene klarer seg her i jorden, men selvfølgelig håper jeg de vil bli være implantert for alltid, og at bedet her i hjørnet av tunnelen vil levere sopp nå og i fremtiden. Akkurat denne plassen skal brukes til flerårige planter; busker, trær, artisjokk, asparges og markjordbær. Det er altså en mulighet for at soppen kan få bo her ganske uforstyrret fordi jorden ikke vil bli gravd i.

 

En hög med champinjoner ligger framför spenatplantorna.

Siden det meste i hagen er grønt om våren, føles det luksuriøst å se de hvite soppene side om side med spinaten.

 

Har noen av dere som leser dette testet noe lignende? Det hadde vært så morsomt å høre deres erfaringer! Hva ble resultatet? Vi krysser fingrene for at vi i hvert fall får noen sjampinjonger til som vi kan høste. Det er morsomt å høste sopp innendørs fra kartong – men det er noe helt annet å brette bort spinatblad for å plukke en stor sjampinjong fra jorden her i tunneldrivhuset!
/Sara Bäckmo

27. May 2018