Stäng menyn

Så løk tett

Jeg sår løk fra frø! Det er spennende. Nå kommer den første sådden fint opp og det begynner å bli tid for å plante den om – og så mer løk.

Det er skikkelig moro å så løk fra frø. Hvert eneste lille kullsvarte frø utvikler seg til en fin plante som gir mat på bordet. Løk er en av de mest anvendbare grønnsakene i matlagingen, og jeg synes derfor det er verdt å legge litt arbeid i å dyrke den selv og få mange sorter å velge mellom.

Jeg dyrker alle mulige løksorter fra frø, også den vanlige gule løken. Men det er kanskje aller mest fordi jeg hvert år vil se om jeg kan få det til litt bedre enn før. For hver sesong blir jeg litt klokere. I tillegg til den gule løken dyrker jeg sjalottløk, pipeløk/salatløk, purreløk, gressløk og den såkalte torpedoløken “Long red Florence” .

Jeg sår løk i klynger. De vokser fint opp på den måten, og når jeg planter om, deler jeg klyngen i for eksempel fire deler. Disse utvikler seg til kraftige, fine tuer.

Ett og ett, eller ikke?

Første gang jeg skulle dyrke løk fra frø, sådde jeg ett frø i hver potte. Passe mengde jord, syntes jeg selv, og ett frø. Det var helt ubegripelig for meg hvordan de som dyrker massevis av løk kunne ha plass til alle pottene!

Så spirte frøene. What!? Et ynkelig tynt strå, svakt og strantete. De vokste ekstremt sakte (de som vokste noe særlig i det hele tatt) før de bøyde seg ned mot jorden, la seg flatt og døde. De døde! Hvordan gjør man det egentlig?

Jo, det forholder seg slik (ikke bare for løk, men for de fleste plantevekster): De vil ikke ha for store mengder våt jord rundt føttene! De spirer villig i den fuktige jorden, men så pakker den store våte massen seg rundt de små røttene og den enda mer ømtålige stilken eller halsen på plantene. (Den delen som er i ferd med skulle leve sitt eget liv over jorden.) Når planten begynner å se vissen ut, er det lett å kline til med litt ekstra vann, for sikkerhets skyld, og da forfaller de små plantene enda raskere enn før. Planten rekker ikke å suge op all fuktigheten, den bli svakere og svalere i den tunge, våte jorden, og råtner til slutt. Sukk.

Purreløk vil gjerne bli plantet om en gang før utplanting, men den kan bli fin om du ikke rekker det også. I så fall bør du gjødsle jorden du sådde førene i, godt.

En bedre løsning

Nå sår jeg løken min i plastbakker som bare inneholder noen centimeter jord, eventuelt i pluggbrett – slike- så eller spirebrett med mange små celler hvor hver celle bare innholder en liten mengde jord. Og i den jorden sår jeg massevis av frø! I små bokser eller bakker strør jeg ganske enkelt frøene utover, ikke kjempetett, men absolutt tett nok til at de blir som en liten matte på jorden. I pluggbrettet sår jeg tre–fire–fem frø i hver celle.

Når frøene spirer, er det nå mye enklere å kontrollere vanninen nedenfra. Jorden suger opp akkurat så mye fuktighet som trengs, og ikke mer. De små plantene, som står mange sammen på liten plass, hjelper hverandre  å suge opp vannet – igjen bare akkurat det de trenger.Slik kan de vokse og kose seg uten å risikere å drukne.

For mye fuktig jord er en trussel mot mange plantevkester: kål, agurker, salat, seller og en hel drøss andre dukker under når de kveles av for mye våt jord.

Når løken har vokst seg noen centimeter stor, er det bra å tilføre litt gjødselvann, før de har vokst seg så store at du kan plante dem ut. Tiss uttynnet i vann, fungerer utmerket.

Disse løkplantene har fått stå i drivhustunnelen og blitt vant til temperaturen og lyset der ute. Sår du innendørs i romtemperatur, må det ekstralys til for at plantene skal bli fine tidlig på våren.

Og så var det lyset

Hvis småplantene i tillegg står i et lysfattig miljø i romstemperatur (og altså i for mye våt jord) er risikoen enda større for at resultatet blir mislykket. Varmen lokker planten til å vokse raskt, men når det ikke er lys nok (og det er det ofte ikke i en vinduskarm tidlig på året i Norge), kommer den til å bli tynn og strantete på sin ferd mot det lille lyset som finnes. Den blir for tynn til å bære sin egen vekt, bøyer seg, knekker, mangler kraft til å begynne på ny, og dør. Enkle vekstlys er en god investering. Noen tips (på svensk) finner du i en podcast jeg lager sammen med Johannes Wätterbäck/ farbrorgron.se:

Plantene trives også best om de får stå litt svalt når de vel har tittet frem. 15–18 grader er perfekt. Og altså lyst. Med passe mengde vann.

Du kan fortsatt så løk! Kanskje er det i seneste laget for en del gule løksorter, men de er forresten så styrete å få til at du like gjerne kan kjøpe setteløk.

Lykke til med løken!

/Sara Bäckmo

23. March 2017