Stäng menyn

Plante purre i tørr jord

Det er vanskelig å plante når det er tørt og varmt. Elefantpurren min er plantet midlertidig i pallekarmer. Dessverre er jorden veldig tørr, men jeg har løst det ved å bruke et smart knep.

Ett knippe med purjolök i små plantor ligger på jorden.

Det er lett å dra purrene fra hverandre, du bare trekker forsiktig i plantene for å skille de til små grupper eller en og en.

 

Å, som jeg synes synd på jorden min akkurat nå. Alle plasser som ikke er dekket av organisk materiale i hagen min har det tøft nå når det er tørke. Fy søren! Jeg har ikke engang våget å sette ut grønnsaker som jeg har forkultivert, fordi jeg vet at jeg ikke klarer å vanne så mye som trengs. Noen mindre områder i den store kjøkkenhagen er fortsatt tomme, til tross for at de ligger i best mulig posisjon. Men det er så tørt og omstendig å vanne, derfor lar jeg være å plante noe der og venter i stedet noen uker på regn.

 

Purren må plantes ut

Men purren. Den kan ikke stå og stampe på stedet hvil i all evighet. I år har jeg sådd en fin omgang av den store elefantpurren og for at den skal bli kraftig og fin trenger den å komme seg ut nå.

I dag tidlig fikset jeg en provisorisk løsning. Min idé er at purren kan få vokse i små klynger i en pallekarm frem til at det har kommet en del regn og forbedret den tørre jorden i kjøkkenhagen. Jeg har flere bed der jeg ønsker å ha elefantpurren sammen med andre grønnsaker, dit kan jeg sette dem hvis alt går som planlagt.

 

Les gjerne: Så løk tett

 

En hand håller ett knippe med små purjolöksplantor.

Selv om purren ble sådd ganske sent på våren og har fått stå ute, har de blitt veldig fine. Omganger som såes senere på våren, vil vokse fint hvis de settes i skygge eller halv skygge.

 

Unnagjemt løk

Denne purren ble sådd veldig sent på våren, kanskje i april, og har unntakvis fått stå unnagjemt i et tunneldrivhus og hovedsakelig fått klare seg selv. De plantene som jeg vil legge ned minimalt med tid på, lar jeg stå i pottene sine rett på bakken, mellom for eksempel tomater og agurker. Røttene presses ut av bunnen på potten og kan samle fuktighet og litt næring fra bakken under, det er supersmart. På den måten har purren klart seg fint frem til nå. Som du kan se, har jeg ikke klipt den ned som jeg vanligvis gjør, det har jeg helt glemt. Og i dag tidlig orket jeg ikke å gå inn for å hente en saks når jeg vel var i gang med arbeidet. Det går bra uansett.

Tørr jord

Jorden i denne pallekarmen er hardpakket og veldig tørr. Med en liten håndspade har jeg bearbeidet hele overflaten ved å hakke og blande jorden rundt. Etter dette har løkene blitt delt inn i små klynger på 3–6 små løk i hver gruppe. Disse har blitt plantet i hull, fire per rad langs de korte sidene.

Dette å sette grønnsaker i små hull er et smart triks for de som trenger å sette ut planter når det er tørt. Når jeg vanner samler vannet seg rundt løken og siger langsomt inn i den arbeidede jorden rundt plantene, i stedet for at det meste av vannet forsvinner ut langs sidene av pallekarmen. Det blir veldig mye luft mellom plantene, men akkurat nå foretrekker jeg heller en glissen planting som overlever. Hvis den i det hele tatt gjør det, siden jeg virkelig vanner minimalt. Det som i utgangspunktet blir vannet er kun små planter på vei opp i pottene sine og planter i drivhusene.

 

Ta gjerne en titt på: Purreløk - fra frø til innhøsting

 

Närbild på purjolöksplantor som är satta i en lite grop, det står vatten runt plantan.

Se så fint vannet samler seg rundt purrene! Enten det er kål, mangold, purre eller potet som står i jorden, er den lille gropen flott når jorden er tørr.

 

Gjødsel til purren

Fordi jorda er som den er akkurat nå vil jeg gjerne gjødsle riktig og snart dekke jorden med gressklipp. Men når jorda er knusktørr, er det ikke en god ide å dekke med gressklipp med en gang, da vil bare dekkmaterialet absorbere fuktighet fra bakken for så å bli ett med jorden, slik som gresset gjør når den begynner sin nedbryting. Det er bedre å vanne et par ganger i løpet av en dag eller to, slik at jorda absorberer fuktigheten, og deretter legge på materialet.

 

 

Som du kan se i dette tilfellet, er løken fortsatt svært liten og det er fare for at gressklippet legger seg over løken. Jeg legger på gresset likevel, spesielt langs kantene til pallekarmen og prøver å vedlikeholde det godt nok. Det å dekkedyrke i pallekarmer gjør stor forskjell nå som det er veldig varmt og tørt, se gjerne mer om det i videoen ovenfor.

Etter at plantene fikk vann på morgenen da de hadde kommet i jorden (jeg har min jo min egen morgenrutine med hagearbeid før familien står opp på helgene og i sommerferien ...) har jeg også vannet en gang om kvelden. Etter dagens andre vanning har jeg også gjødslet med tiss blandet i vann. Min plan er å vanne en gang til i morgen tidlig før jeg legger på dekkmaterialet.

 

Les gjerne: Grønnsaker i klynge

 

 

En pallkrage fotograferad ovanifrån.

Slik ser pallekarmen ut når plantene har fått vann. Vannet har samlet seg i små groper rundt plantene der det sakte siver ned og gir fukt rundt røttene til løken.

 

Denne måten å plante i tørr jord, i små groper, kan brukes til alle slags grønnsaker. Jeg vil vise flere lure måter i både blogginnlegg og videoer snart.
/ Sara Bäckmo

20. June 2018