Stäng menyn

Nytt gjerde av stolper og ris

Endelig har hagen fått nytt gjerde av stolper og ris. Jeg valgte en enkel variant som gikk raskt å sette opp og kan bygges på etter hvert. Fint ble det også!

Ett staket av ris tittar upp över stenmuren utanför köksträdgården.

Et gjerde rammer inn kjøkkenhagen på trivelig vis.  Bildet er tatt fra veien inn mot hagen vår.

 

Det gamle plankegjerdet som rammet inn den varmeste delen av kjøkkenhagen begynte å se altfor slitent ut i vinter. De brede bordene har stått utmerket imot vinden, og én og én har stolpene måttet gi etter for blåsten. Før det falt helt sammen tok barna og jeg ned hele plankegjerdet tidligere i vår. Først var planen å sette det opp igjen, men i en litt lavere variant som ikke ville fange vinden like hardt.

Problemet med plankegjerdet er at vi kommer til å måtte ta det ned på ny om noen år, når stolpene har råtnet igjen. Så jeg ombestemte meg.

Et gjerde av ulike plantedeler passer fint inn i miljøet hos oss. Senere kan jeg kamuflere stolpene eller sage dem av i passende høyde, når jeg har fylt opp risgjerdet litt høyere.

Av stolper og ris

Jeg har flere ganger hatt lyst på et sånt enkelt stolpegjerde hvor ris legges mellom stolpene og danner en slags organisk mur. En kombinert kvistkompost og skillevegg. Første gangen jeg så et sånt var hos hagevennene våre, Birgar og Maria. I fjor laget våre venner Friederike og Sven en kjempestor innramming av kjøkkenhagen sin på en liknende måte, og det ser jo veldig fint ut! Problemet er at jeg ikke har noe ris jeg kan bruke her jeg bor.

Men så skulle jeg en tur til Gunnar i nabobygda for å hente noen planter. Og hans innramming av hagen besto av en kombinert ris- og ugresshaug, som en stor voll. Det var akkurat det jeg trengte å se! En sånn variant skulle jeg kunne lage, og mate med både ditt og datt fra hagen. Som ugress, bringebærris, jordskokkstilker og sånt, ikke fint ris fra trær. Det hadde jeg ikke tenkt på på forhånd. Men da bestemte jeg meg.

Raskt å bygge

Dessverre hadde kompisen vår på sagbruket rukket å brenne opp noe trevirke som kunne ha blitt finere stolper til det nye gjerdet. For å kunne komme i gang raskt og enkelt ble det vanlige impregnerte stolper, 6 cm i diameter. Og etter et bilde på Instagram/Facebook kom en mann her fra bygda med et helt lass med gammelt ris som han lastet av i hagen hos oss. Ressurser!

I helgen fikk de største guttene noen tiere for å hjelpe meg, og Philip rykket inn med slegga. Stolpene er slått ned i bakken med en drøy meters mellomrom, og ca 50 cm unna står stolperad nummer to. Mellom de to stolperadene har vi stappet ned en masse ris etterhvert som vi har hatt mulighet.

Riset ligger ikke hardpakket for øyeblikket. Snarere veldig luftig. Jeg regner med at jeg kommer til å presse det mer sammen etterhvert som jeg fyller på.

Odlingen med det nya staketet i bakgrunden.

Til og med ugresset ser finere ut mot en vegg av ris.

 

Lett å bygge på

Hele hagen endret karakter når det nye gjerdet kom på plass! Det ser veldig fint ut. Og det gikk så raskt å sette opp: en drøy time tok det bare, når hele familien hjalp til.

Selv om gjerdet av ris slipper igjennom mye luft, gir det fint vindskydd. Poenget er at vinden dempes betraktelig og skaper et fint beskyttet miljø. Med stenmuren som også gir le, blir dette hagens varmeste vekstplass på friland, og perfekt for mange av grønnsakene jeg vil dyrke.

Oppå haugen kan jeg nå legge i prinsippet hva jeg vil. Ugresset kommer til å tørke ut raskt i det luftige og varme miljøet, og gamle kvister og ris som jeg ikke har visst hva jeg skulle gjøre med umiddelbart, kan jeg nå bare legge på toppen. Etter hvert som  haugen synker sammen, regner jeg glatt med at jeg får en fin vekstplass der. Potter og lignende kan settes ned i materialet, eller jeg kan plante på haugen når den blir mer kompakt. Jeg fikk også et tips på Instagram fra noen som hadde sett et lignende gjerde der en klatrerose vokste liggende langs gjerdet. Det ble jeg nysgjerrig på å prøve. Men det blir ikke akkurat her. Jeg får bygge et gjerde til et annet sted!

/Sara Bäckmo

03. May 2020