Nå sår jeg pastinakk
Mange lurer på pastinakken. Noen synes den er vanskelig. Jeg dyrker rikelig med pastinakk og lar den overvintre, det gir en fin avling til neste vår.
En av de viktigste vinterrotfruktene våre er pastinakk. Den er helt suveren siden den tålmodig kan stå i jorden i løpet av hele vinteren. Den krever ingen spesiell håndtering for lagring. Rett i jorden, der ligger den best. Nå på våren høster jeg de siste plantene jeg sådde i fjor, og samtidig sår jeg nye.
Mange funderer på pastinakken. Noen synes den er vanskelig. Her er noen tips.
1. Kjøpte frø kan ha dårlig spiring. Derfor anbefales det å så frøene i klynger og deretter tynne ut de minste plantene som kommer opp. Jeg sår 3–5 frø på hver plass i såfuren, men lar være å tynne ut. Hvorfor beskriver jeg i punkt tre.
2. Det er viktig å vanne de nysådde frøene, etter man har sådd bør jorden helst ikke tørke ut. Hvis jorden er tørr, vanner jeg i såfuren før jeg sår frøene, da trenger jeg ikke vanne like mye. Det tar lang tid før pastinakken kommer opp, men til gjengjeld er den svært vedlikeholdsfri når den først har vokst noen centimeter.
3. Plantene vokser nå opp i en liten klynge, helt uten at jeg tynner dem ut. Da vil de konkurrere om næring og fuktighet. Det holder nede vegetasjonen litt og gir pastinakken en håndterlig størrelse. Da blir de akkurat passe store. Hvis røttene tynnes ut, får hver plante mye plass og kan vokse helt enormt. Det er ingen som trenger en monsterstor pastinakk, de får en mye nyttigere størrelse når de får vokse i gruppe.
4. Hvis plantene ikke får gjødsel, forblir de små. Får de godt med næring, blir løvverket stort og frodig - et smykke i hagen. Den enkleste måten er å legge gressklipp eller annet næringsrikt dekkemateriale mellom radene. Det gir god næring i løpet av sesongen og holder jorden fuktig og fri fra ugress.
I år har jeg pastinakk i samme bed som vintergulrot. Det er mange varianter å velge mellom, jeg dyrker en ganske vanlig sort som heter 'White Gem'. Det gir en stor avling med gode røtter. I klippet nedenfor kan du se hvordan fjorårets pastinakkbed så ut.
Den som vil så tidlig, trenger ikke å bekymre seg for om pastinakkfrøet blir skadet ved å ligge i kald jord. Det er en av grønnsakene som klarer å vintersåes i kald jord, den vil bare spire når jorda blir oppvarmet senere på våren. Å få ned noen frø i jorden tidlig er en fin måte å spre arbeid på i sesongen. Så benytt sjansen og så pastinakk nå.
/Sara Bäckmo