Stäng menyn

Lynkompost i isoporkasse

Har du en isoporkasse, kan du lage deg en enkel og kjemperask kompost med bokashi. Den blir super å dyrke for eksempel bladgrønnsaker i, hele året!

Bild på odlingsbäddar i tunnelväxthus.

Basilikum plantet i en isoporkasse fylt med kompost og jord. Bildet er fra juli 2017.

 

Isoporkasser kan du ofte få tak i for eksempel fra dagligvarebutikker eller lignende; de jeg har brukt i hagen min, kommer nok fra den lokale landhandelen vår.

Isopor er et veldig lett og luftig materiale; dessuten er det isolerende. Det er en stor fordel for komposten. I en isolert kasse setter omdanningen til jord fart, ettersom mikroorganismene i kompostmaterialet har lettere for å holde varmen.

Jeg lager superenkle komposter i isoporkasser når jeg sår frø tidlig, på vinteren eller vårvinteren. Når det jeg har vintersådd vokser opp, er det meste av komposten omdannet og kan brukes i hagen; og så fyller jeg isoporkassene på nye med kompost og jord til det jeg skal så på sommeren. I rasende fart omdannes matavfall til jord samtidig som jeg dyrker på det!

 

Slik lager du kompostene:

  • Bruk en noenlunde ren og fin isoporkasse, som det gjerne har vært matvarer eller lignende i.
  • Legg litt jord i bunnen: bruk gjerne jord fra hagen eller tøm en gammel potte med jord i bunnen av kassen.
  • Hell i fermentert bokashi-kompost og bland godt med jord  eller jord og løv.
  • La det være igjen cirka fem cm opp til kanten av kassen og fyll opp med god plantejord.
  • Så eller plante i kassen.
  • Vil du at omdanningen til jord skal gå ekstra raskt, kan du legge et lokk av plast eller glass over kassen (sørg for litt lufting), eller legge en fiberduk over og gjerne sette kassen i drivhus når det er kaldt.
En frigolitlåda står på en skottkärra, med jord och växtmaterial i botten.

Gammel jord og planterester i bunnen av kassen.

 

En skottkärra med frigolitlåda ovanpå och kompost i lådan.

Vi komposterer matavfallet vår med bokashi. Omdanningen går svært raskt: fermentert bokashi blir jord på bare noen uker.

 

En frigolitlåda med jord på toppen och en liten handspade nedstucken i.

Bokashien er godt blandet med jord, og på toppen ligger et lag med plantejord. Det er dags for å plante eller så i kassen.

Perfekt, nå har du en kompost du kan dyrke på! Bokashi er en kald omdanningsprosess, som ikke skal gå varm og forbrenne, da ødelegges de herlige mikroorganismene. Men det hender at temperaturen øker litt rett etter at du har blandet bokashien med jord, men den pleier å stoppe omkring 40 grader. Du behøver ikke ha lokk på kassen, omdanningen kommer til å gå fint uten. Ekstra fort går det om isoporkassene får stå i drivhus.

 

Eksempler på grønnsaker du kan dyrke:

  • basilikum
  • salat
  • spinat
  • reddiker
  • dill
  • tomater
  • agurker

 

Det er perfekt å dyrke rasktvoksende bladgrønnsaker i slike kasser, men de går også kjempefint med tomater, agurker, meloner eller annet. Om du vil så på nytt i kassen i løpet av sommeren, bør du velge rasktvoksende bladgrønt som du kan høste bare noen uker etter at du har sådd dem.

Det er helt suverent å dyrke på slike provisoriske komposter. Bokashi er et supert byggemateriale og en isoporkasse gir god fart til omdanningen ettersom kassen holder materialet varmt slik at mark og mikroorganismer kan jobbe i herlig temperatur.  Matavfallet forvandles til jord på kort tid samtidig som jeg utnytter selve omdanningsprosessen til å dyrke på beste mulige vis! Denne teknikken kan gjøres på flere måter. Nedenfor finner du to videoer hvor jeg først viser hvordan jeg fyller bokashi i store potter og dyrker i dem, og deretter viser hvilken eksplosjon av herlig meitemark det blir med bokashi, samt svarer på spørsmål om bokashi-kompost. Den første videoen er tekstet på norsk: klikk på det første av ikonene nederst til høyre i videoruten; for å få norske tekster: klikk på tannhjulet, velg subtitles/cc og deretter norsk). Den siste videoen er på engelsk – håper mange får glede av den likevel!

 


 

Lurer du på hva som skjer med markene i isoporkassen når det er kaldt ute? De kryper ut gjennom dreneringshullene i bunnen og ligger under (!) kassen.

Håper du fikk lyst til å skaffe deg en isoporkasse og forsøke!
/Sara Bäckmo

 

13. April 2018