Stäng menyn

Lager nytt frøsortiment med Nelson Garden!

Jeg har vært med og utviklet et eget frøsortiment – for vinterdyrking! Til sommeren kan frøposene bestilles fra Sverige, og i 2019 kommer de til Norge.

 

 

Endelig kan jeg komme med en glad-nyhet som jeg har gledet meg veldig til å fortelle mer om: Året-rundt-dyrkingen i kjøkkenhagen min har lagt grunnlaget for et helt nytt frø-sortiment hos Nelson Garden. I norske butikker kommer de nye frøposene først høsten 2019, men allerede i sommer kan du bestille frøene fra svenske nettbutikker – i tide til å få dem i jorden så du kan høste egendyrket året rundt. Her kan du se en oversikt over svenske nettbutikker som selger Nelson-frø.

Sortimentet består av drøyt 50 ulike grønnsaker, med spesifikke egenskaper som gjør at de passer å dyrke når det er kaldt. Jeg håper at de skal gjøre det enklere for mange flere å våge å dyrke på vinteren, uten å være engstelige for å velge feil sorter.

Det er jeg som har skrevet dyrkingsanvisningene på alle frøposene, med forslag til hvordan du kan dyrke de ulike grønnsakene, avhengig av hvilken årstid det er. Det har vært et kjempespennende arbeid å gjøre. Og litt vanskelig!

 

Flera tråg och brickor med grönsaksplantor i olika växtstadier står tätt tillsammans i tunnelväxthuset.

Vintersådde og overvintrede grønnsaker kjemper om plassen i drivhuset mitt.

Jeg har skrevet bok om hvordan jeg dyrker for å kunne høste på vinteren. Den kommer ut i august. Omtrent samtidig kommer altså de nye frøene på markedet i Sverige, og jeg er så glad for begge disse prosjektene! Du som nøler litt og lurer på om dette med vinterdyrking virkelig er noe for deg, får forhåpentligvis litt inspirasjon. Og kanskje blir du til og med overbevist! Kjempemoro at boken og frøene kommer på markedet omtrent samtidig. Yeah!

Frøsortimentet kommer til å nå kunder både i Sverige, Norge, Danmark og Finland (i de tre siste landene kommer de altså i butikk i 2019). Det er naturligvis ekstra gøy; dette er nemlig et ganske spesielt sortiment, også i internasjonalt perspektiv.

– Det er ikke så mange land som har behov for et eget frøsortiment spesielt utviklet for kalde vintre, sier Ulf Fransson i Nelson garden. Sverige, Norge, Finland, Russland og Canada har noenlunde like dyrkingsforhold på vinteren. Dette er en unik satsning!

Sara Bäckmo sitter i tunnelväxthuset och håller en liten planta i handen.

Her har jeg akkurat pottet om en liten plante av rødbeten "bull's Blood".  Foto: Markus Danielsson.

Alle frøene i utvalget mitt kommer til å finnes i butikkene året rundt. Og det er enda en nyhet! I dag sender de fleste hagesentre storparten av frøposene de har igjen tilbake til leverandøren i løpet av sommeren. Dermed er det vanskelig å finne frø når du skal forberede vinterdyrkingen! Men det blir det altså slutt på. Veldig mange av de som følger meg i ulike kanaler etterspør frø i butikkene gjennom hele året, og det kjennes utrolig bra å kunne være med og fikse det!

En del av en odlingsbädd i tunneln i ett ovanifrånperspektiv. I den växer gröna och röda blad, bredvid på gången av flis syns ett par arbetsskor och blåa byxor.

Noen av alle de sortene som er med i det nye frøutvalget for året-rundt-dyrking: 'Vorbote 3', 'Bull's Blood' og 'Intred'.

Hei alle ivrige dyrke-entusiaster der ute! Håper dere er klare for å være med og dyrke i en laaaaang sesong i år!
/Sara Bäckmo

23. April 2018