Kom i gang med varmbenk
Kanskje har du hørt om varmbenker i kjøkkenhagen men aldri riktig fått tak på hva det er for noe? Her forteller jeg hva en varmbenk er, og hvorfor du bør satse på å bygge en!
Allerede i januar/februar begynner en del hagenerder å fantasere om å dyrke grønnsaker. Du er sikkert en sånn. Jeg også. Det går liksom ikke an å holde hendene i ro lenger. Jeg lengter etter å høste og spise egendyrket; jeg vil ha det grønt rundt meg. Kjenne lukten av jord, og alt som gror i den.
Kalde og varme vekstplasser
De fleste vekstplasser i kjøkkenhagen er kalde på senvinteren og våren; plantekasser og pallekarmer med eller uten lokk, drivhus eller drivhustunneler og alle bedene på friland. Ingen av dem har spesielt varm jord å by på på denne tiden av året.
Men det går an å skape varme voksesteder, uten å benytte eksterne varmekilder som drives av elektrisitet eller brensel. En varmbenk er et slikt voksested i kjøkkenhagen.
Fersk gjødsel gir varme
Enkelt forklart bygger man en varmbenk av fersk husdyrgjødsel, vanligvis hestemøkk, som blandes med halm eller løv. Det må være en stor haug, gjerne oppi en kasse eller i en ramme, for eksempel av pallekarmer. Når man heller varmt vann på, begynner gjødselen å kompostere, og i denne prosessen utvikles varme. Etter bare noen dager kan temperaturen haugen ha steget til nærmere 70 grader! Midtvinters, i mange minusgrader. Det er viktig å ha lokk på gjødselhaugen, slik at varmen beholdes i benken.
Når temperaturen synker litt og stabiliserer seg, legger man på et lag jord på toppen, og der kan du så eller plante. Varmbenken står med lokk på nesten hele tiden og holder på varmen i flere uker.
Dette bør du tenke på
– For at gjødselen skal “brenne”, altså kompostere og avgi varme, bør ikke hestemøkka være eldre enn 8 uker gammel.
– Ikke bygg varmbenken for tidlig! En varmbenk holder seg varm i 6–8 uker, så det er ingen vits i å bygge den så tidlig at den går kald lenge før vinterkulda har gitt seg. Plantene trenger jo også litt varme etter at de har kommet opp. Jeg bygger vanligvis varmbenkene mine den første uken i februar, det pleier å være perfekt.
– Det er heller ingen god idé å dyrke i varmbenk før det er nok dagslys der du bor til at plantene vokser. I varmbenker som bygges i november, desember eller januar vil ingenting gro her hos meg i Sør-Sverige. Først i midten av februar er det lyst nok; og det pleier å være omtrent da jeg kan plante ut i varmbenkene jeg bygde i starten av måneden.
Forberedelser
Noen uker før det er dags å bygge årets varmbenker, kan du begynne å:
– Sette opp pallekarmer eller rammer av noe slag der du vil ha varmbenken, eller varmbenkene om det blir flere. Tre pallekarmer i høyden blir en passe stor varmbenk.
– Skaffe materiale til å isolere varmbenkene på utsiden. Halm eller løv er bra, eller store isoporplater om du har.
– Fikse lokk til pallekarmene. Jeg bygger lokk av taklekter som skrus sammen til en ramme. Til rammen stifter jeg tykk, gjennomsiktig byggeplast eller drivhusplast. Trekk plasten på utsiden av rammen, slik at du kan feste den på tre av lekternes sider, da holder den gjennom regn og vind.
– Skaff hestegjødsel. Regn med at det går 10–15 sekker i en varmbenk av tre pallekarmer, litt avhengig av hvor hardpakket du lager den. Det skal være mye halm i gjødselen, så det kan være du trenger litt ekstra halm eller løv å blande inn også.
– Lag en oversikt over det du vil dyrke i varmbenken, og bestill frø.
Det kommer snart mer om hvilke grønnsaker jeg velger å dyrke i varmbenk, og hvordan jeg har tenkt til å så og plante i varmbenkene i år. Håper du er med og drømmer om å høste tidlige egendyrkede grønnsaker fra årets varmbenk. Jeg pleier å kunne høste fra mars i varmbenkene mine, og det lengter jeg virkelig etter!
/Sara Bäckmo