Stäng menyn

Hageportulakk i potte

Jeg har gått lei av å vente på at portulakken skal komme i gang ordentlig på friland. Derfor har jeg tatt inn noen planter, og nå vokser det lekre, lysgrønne blader i potter. Grav opp portulakken du også, hvis den ute i hagen ikke helt har kommet i gang enda.

Det er særlig to bladgrønnsaker jeg setter ekstra stor pris på, og som jeg vanligvis oppfordrer andre hagevenner til å prøve; New Zealandsk spinat og hageportulakk. Spesielt barnefamilier har stor glede av bladene. De pleier å være populære hos de små og gir fine blader over lang tid fra hver plante.

Hageportulakk er uten tvil den mest populære bladgrønnsaken hjemme hos oss.  I dag vil jeg gjerne skrive litt om hageportulakk i potte. Grunnen til at jeg skriver spesifikt om hageportulakk er fordi det finnes flere typer portulakk, en som vanligvis bare kalles portulakk, en som kalles hageportulakk og en som kalles vinterporturlakk. Det finnes forskjellige varianter, hvorav den ene er ekstremt motstandsdyktig mot kulde, og kan dyrkes om vinteren. Hageportulakk, som jeg skriver om i dag, er en sommerplante.

 

Vil stå beskyttet
Planten kan godt finne seg i å vokse på friland, men den er litt kinkig med været. Hvis det er kjølig vokser den ikke så godt, heller ikke hvis det er for varmt eller tørt. Et varmt og litt fuktig miljø synes å være det aller beste. Da vokser det raskt fram mange blader. Utendørs er for eksempel en plantekasse toppen, gjerne med en viss beskyttelse av andre planter som gir skygge under store blader.

 

En liten planta med gröna blad i kruka.

Små planter er lett å grave opp fra friland, hvor de selvsår seg lett.

 

Sex plantor står bredvid varandra.

Det er fint å ha en hel haug med planter, som kan høstes på forskjellige dager.

 

Frodig i tunneldrivhuset
Nå står det ett brett med planter i tunneldrivhuset. Jeg tok anledningen og gravde dem opp fra friland, da jeg ikke orker å vente på egnet vær for at de skal trives optimalt. Plantene er selvsådde fra fjorårets portulakk. De små plantene har kun blitt pillet opp fra jorden og satt i potter med vanlig plantejord, blitt vannet og plassert på en hylle. Her er det full sol hele dagen, og på brettet de står på er det nok vann til at de kan drikke så mye de vil. Fra tid til annen vanner jeg med bokashivæske eller annet gjødselvann. Og som de vokser! Varmen som dannes i de svarte pottene får plantene til å stortrives.

Jeg høster blad fra noen planter om gangen, de andre får hvile.

 

En hand håller en stor planta portulak.

Bare to uker etter plantene ble tatt inn i drivhuset gir de superlekre blader som er sprøere, saftigere og mer velsmakende enn tidligere.

 

Barnas beste
I tillegg til de mer organiserte pottene har jeg portulakk i mange andre større potter. Her har frøene selvsådd seg i jorden som er hentet fra tidligere planteringsplasser. Jeg har også planter som er strategisk satt som lokkebete for barna langs kantene på bedene, de fleste av dem selvsådde planter som har blitt gravd opp og satt dit. Portulakk er nok de bladene barna setter mest pris på. De kaller den for "kjøttblad". Og så ler vi av det unike at bladene inneholder omega-3 og med andre ord, er litt, litt som en fisk, selv om det er en plante.

Når portulakken vel har grodd, vokser den ganske raskt på hvis den trives på plassen. Hvis du blir nysgjerrig på bladene, kan du definitivt prøve å så en omgang nå og forhåpentligvis kan du spise gode blad til høsten. Legg merke til at planten ikke tåler frost. Derfor er det bra å så den på en beskyttet plass i en plantekasse med god jord, eller i en potte. Frøene er bittesmå og du kan drysse et knippe frø på hver såplass, i stedet for å så frøene ett og ett.
/Sara Bäckmo

08. April 2018