Ganger mellom opphøyde bed i hagen
På våren pleier jeg å forberede bedene og fikse gangene i kjøkkenhagen. Mye fin jord har rast ned mellom bedene, men det er enkelt å fikse.
De siste dagene har vært fantastiske! Det kjennes som om selve hagelivet kommer tilbake nå. Jeg er sliten i kroppen, har jord under føttene og er passe innrøyka av røyken fra småkvist som jeg brenner fra tid til annen. Jeg lukter sant å si ikke roser hele tiden – men jeg er så glad!
Så snart jorden har tint opp noenlunde etter denne lange vinteren, har jeg begitt meg ut for å forberede de første bedene. Der hvor jeg skal dyrke rotgrønnsaker, et bed hvor det skal gro sukkererter, potet-feltet og et langt bed til spinat og hageportulakk har vært de første på listen. Det er enkel jobb. Jeg skraper bort litt av hageavfallet, som har ligget der siden i høst. Det finnes knapt ugress i bedene mine, og det går fort å gjøre dem klare.
Mellom de opphøyde bedene i hagen skjer det fort at kjempefin jord raser ned i gangene i løpet av sesongen. Det er ikke så mye å gjøre med dette midt i høysesongen, men nå på våren forsøker jeg gjerne å fikse til litt.
Om du vil vite hvorfor jeg dyrker i opphøyde bed, og hvordan disse ser ut på sommeren – ta en titt på videoen under, hvor jeg forklarer mer.
Våronna i kjøkkenhagen
Nå er nesten alt jorddekket på bedene for en stor del blitt til muld, og de fleste stedene kommer jeg til å starte helt på nytt med å dekke jorden. Altså består mange av bedene bare av ren jord nå. Jeg tar et grep eller en liten spade (for store spader blir for tungt å jobbe med ettersom jorden er ganske hardt pakket nå) og løfter jord fra gangene opp i bedene. Deretter går jeg over med en rake på høykant og løser opp jordklumpene. Voila – et lite ekstra lag med jord.
Dette fungerer akkurat like fint å gjøre over et lag delvis omdannet jorddekke. Det blir som å plante inn fin-fine mikroorganismer i dekket, som gjør at omdanningen går litt raskere. Enda et lag med jorddekke på toppen, og så er prosessen i sitt ess.
I gangene mellom bedene pleier jeg å legge for eksempel avispapir, løv, ensilasje/silo eller noe annet som kveler litt av ugresset. Jeg kan også mate på med ugress eller planteavfall i gangene i løpet av sesongen, omtrent om om jeg har en liten kompost der. Dermed er det kjempelett til høsten å bare løfte materialet opp på bedene, om jeg ønsker det. Markene elsker jorddekke!
Det er alltid litt trist å se all den nakne jorden i kjøkkenhagen før jeg kommer i gang med å legge skikkelig jorddekke overalt. Samtidig gleder jeg meg over den helt fantastiske jorden jeg har å jobbe med. Jeg får ofte spørsmål som: "Hvor lang tid tok det for jorden å bli så fin?" Jeg er inne i den åttende sesongen i kjøkkenhagen min nå. Resultatene av å dyrke med tykt jorddekke, som jeg har gjort siden høsten 2011, var synlige og tydelige allerede sesongen etter. Og i 2013 kunne jeg se store forbedringer i et fint lag med muld på toppen av jorden under jorddekket. Nå er jorden som smør de gangene jeg behøver å grave i jorden.
Så vær god mot jorden din! Dekk den med organisk materiale og skap et rikt jordliv som kan utvikle og forbedre jorden!
/Sara Bäckmo