Stäng menyn

Dyrk poteter i potte

Jeg dyrker tidligpoteter i potter – eller bøtter – for å få spiseklare nypoteter tidlig. Det er både praktisk og enkelt, og passer like fint enten du har hage eller dyrker på balkongen. Her er mine beste tips for å dyrke poteter i potte!

En blöt papperskruka med potatis i ligger i en hink.

Papirpotte med settepotet har ligget i bløt en stund før den settes ned i jordblandingen.

 

Umiddelbart synes du kanskje det virker teit å dyrke poteter i potter. Hallo, de vokser jo så fint på friland? Jo, men det finnes enkelte fordeler som definitivt lokker meg til å stappe settepoteter ned i potter, selv om potetene titter fint frem på friland også nå i mai. I potter og bøtter kan jeg nemlig dyrke poteter som gir supertidlige avlinger!

Denne måten å dyrke poteter på passer for alle som har hage, men naturligvis også for deg som dyrker på balkong eller på en uteplass der det er lettest å få plass til potter og andre dyrkingskar.

Poteten som vokser i pottene mine heter 'Rocket'. Den er en av de tidligeste potetsortene, som blir spiseklar cirka tre måneder etter at settepotetene gikk i jorden. Mine poteter startet reisen innendørs i potter laget av avispapir. Les mer om forberedelsene her: Poteter med groer og røtter. Jeg plantet settepotetene i papirpottene første uken i mars.

 


I starten av april plantet jeg papirpottene ut i bøtter:

  • Papirpottene med poteter i fikk stå og trekke i et kar med vann for å bli skikkelig fuktig.
  • Jeg blandet en sekk plantejord med like mye løv og gressklipp.
  • 10-liters bøtter fyltes halvfulle med jord og løv.
  • Deretter plasserte jeg ut papirpottene i bøttene og la jordblandingen rundt omkring og over potetene.
  • Til slutt vannet jeg materialet i bøttene skikkelig og dekket med fiberduk.

 

En fin potatisplanta står på träflis i en papperskruka.

I papirpotta har potetene rukket å utvikle både ris og røtter. De har et fint forsprang sammenliknet med settepoteter rett fra butikken.

 

Bøttene har stått i den lille drivhustunnelen på nordsiden, og jeg har vannet dem regelmessig. I mai satte jeg alle bøttene ut på en beskyttet plass i hagen, der de får stå i full sol. Poteter som vokser i skygge får mer ris og færre rotknoller. Jeg ville stelle ekstra fint med plantene og satte dem i solen. Det blir varmt og godt i bøttene, særlig i de sorte. Da vokser potetene kjempefort!

 

Tiolitershinkar i olika färger står på rad längs ett staket av ris.

Bøttene står på rad og rekke langs et gjerde, i full sol. Og plantene vokser så det knaker.

 

Spiseklare nypoteter. Tidlig – eller sent

Fordelen med å dyrke poteter i potter eller bøtter, er naturligvis at jeg kan lokke frem tidlige avlinger. Ofte flere uker tidligere enn på friland. Det er lett å sette bøttene ut på beskyttede plasser i hagen, hvor det er varmere enn der potetene gror på friland. For eksempel på en terrasse eller i et drivhus.

Som du kan se på bildet, trenger røttene til potetene raskt ut av papirpotta og videre ned i jordblandingen. Etterhvert dannes det nye poteter, som du kan høste når de er blitt store nok. Du kan hente dem ut en og en eller høste alle potetene i bøtta på en gang.

 

Nästan vit potatis tittar fram ur jord blandat med löv.

Det vokser allerede frem poteter fra den lille planten. Sorten 'Rocket' vokser raskt, og jeg kan høste de første potetene om få uker.

Jeg synes det funker best å dyrke tidligpoteter i bøtta, både for å få en tidlig våravling og sen høstavling av nypoteter. Du kan bruke ulike typer dyrkingskar: murerbøtter, vaskebøtter, større krukker, kurver eller annet som du måtte ha for hånden. Vær kreativ og la potetpottene få luksusplassen i hagen, så får du tidlige (eller sene!) nypoteter.

/Sara Bäckmo

04. May 2020