Del 1: Den lille kjøkkenhagen
Denne lille kjøkkenhagen består av to rause grønnsaksbed, med ganger mellom. Den kan lett utvides. Du anlegger den på bare en drøy times tid, og deretter kan du begynne å dyrke med det samme.
Emma skriver: Jeg vil gjerne ha en egen kjøkkenhage. Sitter og skriver ned alt jeg tror er viktig. Nå har jeg lurt på dette i tre dager ... men hvordan skal jeg komme i gang?
Det finnes en rekke ulike måter å begynne en kjøkkenhage på. Nedenfor har jeg laget et superenkelt forslag, til minst mulig penger og med minst mulig arbeidsinnsats. Jeg presenterer forslaget gjennom tre blogginnlegg om Den lille kjøkkenhagen.
Forutsetninger
Jeg har gått ut ifra et tilgjengelig område på cirka 5 x 4 meter, gjerne mer slik at det finnes muligheter for å utvide. Området bør være fritt for store stubber og lignende, for bringebærkjerr, kratt og store steiner. Forøvrig kan overflaten bestå av gressplen, en gammel åker, en ubrukt del av tomten du bor på eller lignende. Det gjør ingenting om det vokser ugress der. Det er en fordel om plassen ligger i sol deler av dagen, men det gjør ingenting om det blir litt skygge fra tid til annen. Unngå å anlegge kjøkkenhagen på en veldig våt del av tomten. Velg gjerne et sted som ligger litt i le for vinden, nær huset.
Den lille kjøkkenhagen består av to rause grønnsaksbed, med ganger imellom. Den kan lett utvides. Du anlegger den på bare en drøy times tid, og deretter kan du begynne å dyrke med det samme.
Dette trenger du
Flere esker med aviser, eller en stor bunke pappkartong
Fire pinner, noen decimeter lange.
Minst sju sekker kjøpejord eller tilsvarende kompostjord/ matjord.
Tre pallekarmer 120 cm x 80 cm.
Bed 1
1. Marker et område, gjerne i nord–sør-retning som er ca. 3,5 meter langt og 1 meter bredt. Sett de fire pinnene i hver sitt hjørne av det som skal bli bedet.
2. Dekk hele området innenfor pinnene og minst 0,5 meter utenfor med tykke lag aviser. Vil du gjøre det ekstra nøye, kan du la avisene ligge i bløt en stund før du legger dem på bakken. Legg gjerne doble eller tredoble lag.
3. Hell ut to sekker jord i en trillebår og jobb ut jordklumper til jorden er helt fri for klumper.
4. Tipp eller skuff jorden ut i bedet, som altså er avgrenset/markert av pinnene
5. Gjør på samme måte med de fire siste jordsekkene (eller som mange du har tenkt at du vil bruke), være nøye med å løse opp store klumper.
6. Lag fine kanter langs det nye bedet. Om du vil, kan du legge stener eller trekubber rundt bedet som markering.
7. Klapp gjerne til jorden litt med baksiden av en krafse.
Bed 2
1. Sett ut de tre pallekarmene på rad og rekke med langsidene mot bed 1 og en gang mellom pallekarmene og bedet på minst 0,5 meter.
2. Legg aviser på bakken på samme måte som du gjorde med bed 1, og være like nøye med å legge ca 0,5 meter på utsiden av kantene.
3. Fyll pallekarmene med hageavfall som du samler sammen, eller fyll opp etterhvert som du rydder i hagen utover våren.
4. Bygg store hauger av organisk materiale i pallekarmene. Jo høyere, jo bedre. Pallekarmene fungerer som rammer for å holde materialet på plass.
5. Pakk materialet godt sammen ved å trampe omkring på det, vann gjerne og mat på med mer materiale etterhvert som du samler det sammen. Jo mer, jo bedre.
6. Materiale som passer bra er for eksempel: gammel kompost, løv, plantedeler, husdyrgjødsel, små kvister, gressklipp, ensilasje/silo og egentlig alt som blir til jord på et eller annet vis med tiden.
7. Spar den siste sekken med jord til det er tid for å begynne å dyrke i bedene.
Gangene
Rundt og mellom de to bedene du har bygd, ligger det nå avispapir. Vil du gjøre det ekstra fint, kan du dekke avispapiret med treflis, bark, spon, ull, halm eller noe annet. Det aller enkleste er å la avisene ligge, og fylle på med flere etterhvert som de forvitrer og begynner å blåse bort. Avisenes funksjon er at de forhindrer gress og ugress i å vokse opp i bedene. De stenger ute lys, fuktighet, oksygen og næring så dette ikke når gresset under, og dermed brytes gresset ned til jord, akkurat som avisene selv.
Nå har du skapt en liten kjøkkenhage på til sammen seks kvadratmeter. Med minimal arbeidsinnsats og veldig lav kost. Dette arbeidet kan du gjøre når som helst på året. Hvis været tillater det, kan du begynne å dyrke med det samme bedene er klare. Hvis du har plass og lyst, kan du naturligvis gjøre bedene lengre og få mer plass å dyrke på. Men en meter i bredden er ofte ganske passe.
Oversikt 1: Den lille kjøkkenhagen
1. Bed av jord på aviser
2. Hageavfall oppå aviser i pallekarmer
3. Ganger av aviser, flis, bark eller annet
På skissen er nord opp og sør ned, naturligvis.
Mitt beste tips til deg som gjerne vil ha en kjøkkenhage, er å sette i gang og bygge en vekstplass. Pronto! Ikke tenk så mye på fortsettelsen, bare sørg for å få deg et plass du kan dyrke på – det er det viktigste. Det tar noen sesonger å få tak på selve dyrkingen, hvordan den funker og hva du vil med den. Dessuten kommer det til å endre seg, du kommer til å ville nye ting. Dermed tar det bare ekstra lang tid dersom diu skal tenke ut alt på forhånd og skape den perfekte kjøkkenhagen fra start.
Del 2 i Den lille kjøkkenhagen kommer til å handle om å så og dyrke i bedene. Del gjerne videre om du liker!
Bli medlem hos Nordens største hageblogg
På min svenske blogg kan du bli medlem og lese lange tema-artikler om grønnsaksdyrking, se medlemsvideoer og dele hagen din med mange andre dyrkere i medlemsgruppa vår.
Bli medlem på sarabackmo.se her
sarabackmo.se er den største hagebloggen i Norden og handler om hvordan jeg dyrker grønnsaker til familien min i Sør-Sverige.
/Sara Bäckmo
22. April 2020