Stäng menyn

Salatbar i vinduskarmen

Lag deg en salatbar av bladgrønt i vinduskarmen! Det går kjempefint å mikse ulike frøtyper: én mild salattype + en mer pepperaktig + en krydderurt, kanskje. Det får smaksløkene til å våkne.

Jeg husker godt frøskuffen til mamma. En kommodeskuff under speilet i gangen. Når vi skulle så, gikk vi dit og rotet litt i posene; men ofte sa hun “nei, de der er alt for gamle, de kommer nok ikke til å spire”. Nå har også jeg en frøsamling hvor mange av posene bare har noen få frø igjen på bunnen, og en utgått best-før-dato. Det er av disse posene jeg dyrker de beste bladmiksene til frokostskivene hjemme.


Mange kjenner slike blandinger som såkalte microgreens. Jeg kaller dem for bladgrønt. Det handler om bittesmå luksus-blader, av og til bare de små hjerteformede spirene som kommer før plantevekstene får egne blad. I butikken kan du nå få kjøpt store frøposer med slike blandinger, og egne kar eller bakker som de skal sås i. Mitt råd er å ta en kikk i frøsamlingen før du investerer i noen av disse frøblandingene.

Slik gjør jeg

Når jeg går igjennom frøposene mine, sorterer jeg ut grønnsaksfrø som er blitt for gamle og som jeg tror kommer til å ha lav eller veldig ujevn spiringsgrad. Disse frøene sår jeg i passe store kar eller bakker med noen dagers eller ukers mellomrom:

  1. Fyll noen cm med jord i en lavt og vidt kar.
  2. Klapp til jordoverflaten litt og strø ut en blanding frø med omtrent samme grotid og krav til voksested. Frøene skal ligge tett-i-tett.
  3. Legg på et tynt lag med jord og vann forsiktig.
  4. Sett karet lyst i vinduskarmen.


Ulike frø som er blitt for gamle, sorterer jeg ut. Her har jeg laget en fin miks og er klar til å så en grønn salatbar i vinduskarmen.

Når frøene strøs tett utover overflaten som her, kalles det for å bredså. Det passer kjempefint for bladgrønt i vinduskarmen.

Når frøene har vokst til en tett, grønn matte, er det bare å begynne å klippe og legge i grønne hauger på frokostskivene. Ekstra godt blir det med olje og urtesalt på.

Hvilke bladgrønnsaker egner seg?

Mange ulike grønnsaker passer fint å dyrke som bladgrønt på denne måten. Alle kålsorter går bra, reddiker, gulrøtter, krydderurter, beter, løk, salat, karse, ringblomst og mye annet

Forsøk å så frø som vokser i omtrent samme tempo i ett og samme så-kar. Ellers risikerer du at hele karet fylles opp av reddikris lenge før for eksempel gulrotriset har tittet frem.

Det er godt å blande! Prøv å kombinere en mild bladgrønnsak med en som er mer pepperaktig i smaken, og gjerne en krydderurt også. Det vekker virkelig smaksløkene og blir kjempegodt!


Bladgrønnsakene vokser naturligvis aller best under vekstlys tidlig på våren, men det funker fint å lage salatbar av bladgrønt uten ekstrabelysning også, selv på vinteren. De sprø stilkene er like gode som bladene på de små luksusplantene, og det gjør meg ingenting om de blir litt strantete.

Har du barn hjemme, som kanskje ikke er så begeistret for bladgrønt med peppersmak, er det lett å lage et eget kar til dem med for eksempel salat, kål og ringblomst.

Grønne blad er sunne, og smaker mye bedre på knekkisen enn kjøpeagurk på vinteren. Prøv selv!

/Sara Bäckmo

07. February 2017