5 tips for å spare på vannet i hagen
Stäng menyn

5 tips for å spare på vannet i hagen

Det kan være utfordrende å dyrke uten stor tilgang på vann. Men ofte går det lettere enn man tror å redusere vannforbruket i hagen. Her gir jeg mine beste tips til å spare på vannet.

Jeg er alltid litt urolig for å mangle vann. Du som har kommunal vanntilførsel, kjenner kanskje ikke på den engstelsen på samme måte. Det kommer jo uansett vann fra kranen, selv om det varsles om lav vannstand. Men forhåpentligvis gjør du det du kan for å redusere forbruket når varselet kommer.

Annerledes på landet
Vi bor i villa på landet med egen brønn. Den er 200 meter dyp og treffer en bra vannåre. Men av og til, etter en nedbørsfattig vinter og vår, endrer plutselig vannet karakter. Vannkvaliteten påvirkes når nivået på grunnvannet endrer seg. For eksempel kan vannet se ut omtrent som te i fargen. Og det lukter litt av jord.

En brønn kan tørke ut. Det kan skje hos oss. Om vannet forsvinner, er vi ille ute. Det er så pussig: vi snakker om hva vi skal gjøre dersom det blir matmangel eller vi mister strømmen, men ikke like ofte om hva vi gjør hvis vannet blir borte. Vann er så verdifullt. Blir våren tørr, gjør vi små tiltak tidlig for å redusere vannforbruket i husholdningen.

Dyrke eller ikke?
Og så var det kjøkkenhagen. Den krever sine ressurser. Går det virkelig an å forsvare å dyrke en stor kjøkkenhage også når det er en reell trussel at vannet kan ta slutt? Ja, jeg synes det. For i et større perspektiv er den måten jeg dyrker på utrolig ressursbesparende på mange måter, sammenliknet med en stor kommersiell produksjon. Men hagevanning er naturligvis det første som stenges av når brønnen signaliserer at det går mot vannkrise. Derfor forsøker jeg å vanne smart og venne meg selv og plantene til de begrensningene som kan komme.

 

Mine beste tips for å spare på vannet i hagen

1. Forså så mange grønnsaker du kan – Det går mye mindre vann til å vanne pluggbrett med nysådde frø enn å vanne store områder som du har sådd på friland. Både på friland og i pallekarmer renner vannet lett unna i stedet for å trenge ned i jorden, dersom jorden er tørr. Nysådde vekstplasser skal dessuten vannes ofte. Så i brett og potter og plant dem ut siden!

2. Vann godt når du planter ut – Hvis du vanner skikkelig med det samme plantene er kommet i jorden, klarer de seg nesten selv gjennom sommeren, selv om den blir ganske regnfattig – DERSOM du kombinerer med neste tips ...

3. Jorddekke – Legg gressklipp, løv, ensilasje/silo eller annet organisk materiale på jorden. Det forhindrer at vannet fordamper og holder jorden fuktig og fin selv på tørre somre. Dette er faktisk det viktigste du kan gjøre for å spare på vannet: dekke, dekke, dekke!

4. Punktvanning – Vann med kanne på hver plante i stedet for å vanne et større område med slange eller spreder. Med kanna havner vannet der det trengs og gjør nytte for seg.

5. Samle regnvann – Et skikkelig regnskyll gir mange hundre liter vann fra takrennene hjemme. Det finnes enkle løsninger for å samle regnvann til hagen fra tak og drivhustak. Søk på google! Eller spør i en byggvarehandel, de har ofte flere ulike løsninger som er enkle å montere.

Det viktigste hvis du vil redusere vannforbruket i hagen, er å forsone deg med tanken på at enkelte grønnsaker kommer til  å vokse langsommere og kanskje ikke utvikler seg akkurat like fint som om du hadde hatt ubegrenset tilgang til vann. Jeg løser dette ved å dyrke litt mer enn jeg tror jeg behøver, da har jeg råd til at noe går tapt eller blir litt mindre i størrelse uten at vi går tomme for grønnsaker.

Men det finnes altså måter å dyrke på og enkle løsninger som gjør at hagen ikke behøver å forbruke hysteriske mengder med vann. For meg er det kjempeviktig å utnytte hele året til å dyrke mat. Slik kan jeg få fine avlinger på tider av året da tilgangen på vann er større og bedre, som på høsten, tidlig på vinteren og tidlig på våren. Den lange sesongen i kjøkkenhagen utnytter ikke bare jordens kapasitet til det fulle, men også klimaet og årsskiftene, ved å utnytte mildvær og nedbør når den faller til jorden.
/Sara Bäckmo

06. May 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *