Stäng menyn

Store kar med erteskudd

Det er liksom ikke noe poeng å dyrke litt erteskudd på vinteren. Vil du ha nok ferskt grønt til at det gjør en forskjell i matlagingen, må du dyrke mye av det. Og det er virkelig lett gjort.

Jeg dyrker ofte store fat og kar stappfulle med erteskudd. På nettet er jeg stadig webartikler med bilder av erteskudd i små søte skåler og krukker. Hvor lenge kan man høste fra dem, tro? Kan det være noen vits i å dyrke så lite av det? Visst er det vakkert på bildet med den lille krukken med struttende erteskudd, men om det ikke blir noe særlig mat av det, tenkte jeg det kunne være nyttig til en artikkel om det motsatte. Om mengder av erteskudd på kjøkkenet. Selv om metoden for å dyrke dem frem er den samme.


Jeg gjorde først en liten test med erteskudd i et ganske lite fat, 20 x 15 cm eller så. I går til lunsj knep vi de første gode skuddene, og etter frokost i dag var det slutt. Barna spiste det meste, og det skjønner jeg godt. De små spede plantene lukter og smaker så godt at man bare må spise mye av dem. Vi hadde altså ikke erteskudd til et døgn en gang med det lille trauet. Det blir veldig mange små krukker og fat å passe på dersom det skal bli noe avling å snakke om på den måten for en familie med unger. Vi må tenke større enn som så.

Uten vekstlys

Erteskudd kan du dyrke innendørs helt uten ekstralys. Vi har ganske brede vinduskarmer i noen rom i huset, de pleier jeg å fylle med erteskudd. Her står det store fat og bakker i rad og rekke. Når vi dyrker så mye erteskudd, gjør det at vi kan droppe en del kjøpegrønnsaker på vinteren. For eksempel har vi byttet ut kjøpeagurk på skivene. Fint både for økonomien og miljøet. Barna våre er veldig glade i erteskudd og spiser gjerne et par skiver toppet med erteskudd og chilisalt om det finnes. Vi topper også omeletter med erteskudd, eller hiver en stor neve i en salat med revne gulrøtter.

En tett matte av erteskudd er det beste. Når de er under ti cm, er de kraftige og skikkelig mumsegode.


Selv lasser jeg hauger av erteskudd på frokostskivene, men ungene vil gjerne stikke ett og ett skudd ned i brødet.

De små ertepluggene er best

Velg et stort kar som får plass i en vinduskarm eller på et lite bord ved vinduet. Det behøver ikke ha hull i bunnen. Det kan være et fat fra kjøkkenet, et plantekar en balkongkasse eller en lav plastbakke. Hvis det er hull i bunnen på karet, må du ha et annet fat under.

Fyll et tynt lag jord i bunnen, et par cm holder. Strø gule erter tett utover, oppå jorden. Helt vanlige gule erter som du kjøper i butikken. Klapp til og vann godt, men ikke slik at det blir altfor vått. Når ertene begynner å spire, drikker de mye. De sveller, så da gjelder det å følge med. Du behøver ikke dekke ertene med jord.

Regn med at det tar en drøy uke før du kan begynne å høste erteskudd. De smaker best når de er under ti cm. Kraftige og tette i bladverket. Klipp av skuddene, men la det være igjen ca. to cm over ertene, slik at de kan sette nye skudd.


Dyrke erteskudd ute

Erter vokser fort på friland også. Her dyrker jeg dem i et bed i hagen i juni, som en rask sådd som vi rekker å høste før jeg sår høstgrønnsakene.

Tenk på erteskudd omtrent som karse. Du kan gjerne så dem i kaldbenk eller varmbenk, akkurat som hvilke som helst andre grønnsaker. I varmbenken er det topp å så erteskudd mellom tette rader av andre grønnsaker ettersom du vil kunne høste erteskuddene før så mye av det andre rekker å gro. I drivhus kan du dyrke erteskudd under fiberduk tidlig i sesongen, før du planter ut noe annet. Eller sent i sesongen, på steder hvor du har høstet inn andre grønnsaker. Og har du et bed eller en pallekarm du ikke helt vet hva du skal gjøre med, kan du dyrke en runde erteskudd først, mens du tenker.

Mer erteskudd til folket!

/Sara Bäckmo

13. February 2017