Lag ditt eget grønnsakssalt
Hjemmelaget grønnsakssalt er grusomt godt! Og veldig enkelt å lage. Allerede tidlig på våren finnes det gode grønnsaker å lage salt av, både i hagen og i naturen.
Urtesalt eller grønnsakssalt? Jeg synes grønnsaker gir bedre salt enn om det kun er basert på urter, smaken blir renere. Jeg lager ofte grønnsakssalt på en blanding av grønnsaker og planterester: riset og stilkene fra grønnsaker som mangold og selleri, for eksempel. Perfekt å kunne lage noe godt av de delene av planten som ellers havner i komposten, eller (hos meg) brukes som jorddekke. Tidlig i sesongen lager jeg grønnsakssalt med skogsløk/bendelløk, brennesle og løpstikke.
Slik gjør du
Les hele fremgangsmåten før du starter!
Du trenger:
- Et stort knippe skogsløk
- En ca. 50 cm lang stalk av løpstikke med blader
- En stor bolle nyplukkede nesler
- 1–2 dl vann
- 1dl finkornet salt
Slik gjør du:
- Vask grønnsakene så de blir fine og rene. Det gjør ingeting om de er fuktige når du skal bruke dem
- Skjær grønnsakene i mindre biter
- Kjør grønnsakene til en jevn røre med stavmikser. Tilfør nok vann til at røren får en fin konsistens, uten at den blir rennende
- Bland i salt. Prøvesmak gjerne til du synes det blir passe
- Sett stekeovnen på 50 grader og tørk blandingen helt tørr i tynne lag på bakepapir eller teflonpapir i ovnen
- Bryt “kakene” opp i biter og knus dem til et fint salt
Tiden det tar
Det er bra å være klar over at det tar veldig lang tid å tørke grønnsaker til grønnsakssalt i ovn. Flere dager. Ovnen skal stå på maks 50 grader, og ovnsdøren kan gjerne stå på gløtt. Jeg pleier å ha ovnen på bare på dagtid/kveld når jeg er hjemme, ikke på natten. Røren skal ikke stekes, bare tørke.
I tørkeapparat går det raskere, en dag og en kveld, kanskje. Jeg kjører tørkeapparatet også bare på dag/kveld når jeg er hjemme.
Det går betydelig raskere å tørke saltet i et tørkeapparat enn i ovn.
Sitter røren fast i papiret?
På noen typer bakepapir blir røren sittende fast i papiret. Kjempeirriterende! Når det skjer, plukker jeg bort så mye av papiret jeg kan, men tar det ikke så tungt om det blir med noen papirbiter. Deretter mikser/ knuser jeg pulveret grovt med en stavmikser og renser pulveret gjennom en sil eller melsikt. Da blir papirbitene liggende igjen i silen.
Til tørkeapparatet har jeg klipt til passe store rundinger av teflonpapir. På dette papiret fester ikke røren seg. For å få blandingen skikkelig tørr, pleier jeg å trekke bort teflonpapiret mot slutten av tørkingen og la “kaken” tørke rett på risten i tørkeapparatet til slutt. Da blir den gjennomtørr.
Lykke til!
/Sara Bäckmo