Kurshelg på Rinkaby gård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kurshelg på Rinkaby gård

I helgen har vi hatt enda et hagekurs på Rinkaby gård. Temaet var tidlig dyrking. Alle var gira på å lære seg mer, og det var så utrolig morsomt å møte alle!

 

Sara står framför ett gäng kursdeltagare och gestikulerar. Framför henne syns en binge med flis och skottkärror.

I helgen ble vi møtt av en strålende sol! En stor kontrast fra i mars da det var minusgrader, snø og is!

Jeg holder hagekursene mine på Rinkaby gård, som ligger ca. 20 minutter hjemmefra. Det er en gård med mange dyr, de har ulike arrangementer på låven og de ønsker seg en stor kjøkkenhage for å dyrke mat til virksomheten sin. Vi har begynt å anlegge hagen på dyrkekursene.

I bildet over ser vi hvordan vi startet den første dagen. Vi hadde nettopp hatt en stund inne, der jeg fortalte om hvorfor tidlig dyrking spiller en viktig rolle både når det kommer til hagearbeidet og matlagingen min. Her skal vi begynne å jobbe med kjøkkenhagen på Rinkaby gård og forberede den for såing.

Bland de långa odlingsbäddarna i köksträdgården på Rinkaby gård rensar många kursdeltagare ogräs, gödslar och fyller på med flis.

Femti personer som jobber meget effektivt! Vi har renset bed, kjørt frem flis, bygget et helt nytt bed av ugress (det vil snart komme en beskrivelse av dette), gravd ned jordskokker og hatt tid til å snakke masse.

Sara skrattar. Hon sitter ner i köksträdgården och tittar mot en kursdeltagare som har ryggen till kameran.

For meg er det av stor verdi å snakke. Jeg prøver å prate med alle deltakere i løpet av helgen, og det er en glede å høre om alle hageprosjekter, ambisjoner, problemer og smarte løsninger. Her snakker vi om hvordan vi kan løse dekke-dyrkingen på en smart måte uten å bruke gjødsel fra dyr/dyregjødsel. Hvor henter man dekkematerialet hvis hagen ikke produserer nok materiale selv? Hvor mye trenger man? Hvordan påvirker dekket jorda, og hvor viktig det er å hente materialer fra andre steder og ikke bare bruke det som hagen gir?

En ihopvikt lista ligger i gräset tillsammans med en rosa penna.

Planer, planer, planer. For at helgen skal få god flyt har jeg forberedt ulike planer for de ti ulike gruppene som vi jobber i. Det er veldig fritt og vi jobber i et rolig tempo tilpasset lyst og energi. Det finnes ingen krav på om å bli ferdig, men det er sjeldent jeg ser så raske og flittige hender som når gruppene setter i gang å jobbe! Jøsses, som hagemennesker er effektive.

Två kursdeltagare spanar ut över köksträdgården i Rinkaby. Himlen bakom dem är klarblå.

Gressløken bugner i forgrunnen, mens bedene blir forberedt for såing. På søndagen ville vi forsøke å simulere vinterdyrking og fylle hagen med grønt.

Nu står Sara mitt i sin köksträdgård men alla kursdeltagare runt omkring.

I tillegg til det praktiske arbeidet med hagearbeid og å se hagen ta form, har vi også hatt mini-forelesninger, workshops, byttet frø og vært på studiebesøk i hagen min. Siden jeg har blitt litt overrumplet av alle uanmeldte besøk her hjemme (som sliter ut både meg og familien) har jeg valgt å ikke ta imot besøk lenger. Hagekursene har vært de eneste gangene jeg har åpnet hagen for besøkende i løpet av i fjor og i vår. Det har vært utrolig gøy! Jeg er både stolt og glad for å kunne vise hagen og hvordan vi bor her hjemme. For mange er studiebesøket dagens høydepunkt! Det er også høydepunktet for hunden vår, Kaptein Kuling. Han er en newfoundlandshund og elsker når det er folk i hagen, og vil bare kose, kose, kose. Det er mange som har aldri sett en så stor hund før. Jeg skal se om jeg kan gi ham en nærmere introduksjon etter hvert.

Plantor av sallat, persilja, trädgårdsporultak och fler andra växer i en odlingsbädd. Runt finns en sarg av trä och utanför den träflis.

Tunneldrivhusene mine er godt oppvarmet og fylt med avlinger som viser nøyaktig hva vi snakket om i helgen - hvordan vi kan dyrke for en tidlig innhøsting på våren. De besøkende fikk prøvesmake salat, persille, purre, vinterportulakk, vintersalat og kål, og jeg tror at mange fikk mersmak på tunneldrivhus og på tanken om å så tidlig til neste vår.

I lammhagen. Ett litet svart lamm tittar sig omkring bland tackor och vita lamm.

Vel tilbake på Rinkaby gård fikk vi se gårdens 80 lam. Barna mine fulgte som vanlig med til middagen, og spesielt den yngste synes det var morsomt å se alle lammene. Dessuten var det Loas bursdag. To år! Det er altså to år siden jeg satt på toget på vei til hagemessen, men jeg måtte hoppe av toget i Nässjö siden veene satte i gang. Å være født på åpningsdagen til hagemessen er på en måte litt symbolsk!

 

 

Logen på Rinkabygård med ljus, glittrig belysning på de bara träväggarna och dukning med höga glas och krispiga servetter på borden.

Middag på gårdens låve! Jeg er så glad for det fine samarbeidet med Rinkaby Gård. Vi har virkelig alt her, med superfint personale som har en god holdning til alt. Topp, topp, topp!

En dukad buffé på ett smalt bord med tallrikar fyllda av vegobiffar, gyllenrostade rotsaker, sallat och röror. Kursdeltagarna står i led och plockar till sig.

Dagen ble avsluttet med en vegetarisk buffet – deilig! Og etter middag satt vi igjen, en liten gjeng, og snakket sammen helt til varmen forsvant fra den gamle låven, og det ble kaldt på ryggen. På kvelden var det ikke bare prat om dyrking og hage. Jeg fortalte litt om hvordan vi jobber med det nye nettstedet, og vi mottok flere tips om temaer vi vil snuse videre på. Også skravlet vi om familieliv og mat og ditt og datt. For en koselig stund!

På kursets siste dag gikk jeg nærmere inn på overvintring og vintersåing, vi hadde en workshop og sådde i bedene i hagen. Frøposene var mange og humøret var på topp! En lengre artikkel om kurset, hva vi gjorde og oppsummering med noen av tipsene kommer som en medlemsartikkel om ikke så alt for lenge.

Til høsten har vi ikke planlagt å ha kurs på Rinkaby Gård igjen, men vi har derimot et foredrag om vinterdyrking med tilhørende pratestund på agendaen. I løpet av neste vår er det imidlertid planlagt to kurs, med tema vinterdyrking. Håper dere er nysgjerrig på det!

Alle bildene ovenfor er tatt av min kollega, Elin Iderström.

/Sara Bäckmo

04. May 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *