Tips for vakker gressløk i blomst
Nei, gressløken blir ikke dårligere om den blomstrer! Nyt de vakre lilla hodene i kjøkkenhagen, og stell smart med plantene – så kan du både plukke gressløk og beholde blomstene.
Nå har de endelig slått ut! En vakker flod av lilla rammer inn den midterste delen av kjøkkenhagen. Gressløkplantene har utviklet seg til helt uvirkelig store tuer, og noen av løkene er like tykke som lillefingeren min! Jeg kan tipse om at så store gressløk er magisk gode å frese i olivenolje og spise som tilbehør til hvilken som helst matrett.
Men blomstene. Er det ikke dårlig for plantene at de går i blomst? Nei, men avlingene blir mindre når plantene blomstrer. Akkurat som mange andre vekster produserer ikke gressløken så mye blader når planten legger all energien i å blomstre. Det er jo ikke så rart. Blomsterstilken er hard, og smaker ikke godt, og de få bladene som er noe å ha får man sortere ut av bunten som er klippet av.
Likevel blir jeg ikke lei meg når gressløken går i blomst, jeg elsker å se gressløkplantene i full prakt. Den blomstrer bare en kort periode, så det gjelder å nyte det så lenge det varer.
Les også: Pannestekte gressløkknopper
Klipp ned halve tuen, men la det stå igjen noen centimeterlange stubbe rover bakken. Den andre halvdelen av planten står igjen som den er.
Klipp ned for å få ny tilvekst
Trikset for å få både blomster og gressløk å høste, er å klippe ned plantene. Det er best å gjøre det akkurat i det plantene utvikler blomsterknopper. Klipp ned halve gressløktuen, slik du ser på bildet over, og la resten stå igjen. På denne måten kan den ene halvdelen gå i blomst, og fra den nedklipte delen begynner det snart å vokse ut ny gressløk, spe og fin å høste.
Jeg har valgt å klippe ned plantene langs den siden som vender mot gangene i kjøkkenhagen, og beholdt blomstene på siden som vender mot grønnsaksbedene. Nå kan jeg se den vakre gressløkblomstringen fra vinduet i dagligstuen. Bortsett fra at det er noe færre blomster enn før, kan jeg ikke se at plantene er kappet.
Gressløk som jorddekke
Det blir fort noen kurver gressløk når man klipper ned på denne måten. Jeg har ikke noen tradisjonell hagekompost, men bruker alt hageavfall og plantedeler til jorddekke rett i kjøkkenhagen. Slik bruker jeg den avklipte gressløken også. I potetåkeren eller andre steder der det vokser kraftige og store planter, er bra steder å tømme gressløkkurvene.
Husk at gressløken fortsetter å blomstre når du har lagt den på som jorddekke et sted. Enkelte ganger lan noen av gressløkfrøene begynne å spire, men det er svært sjelden at de utvikler planter som byr på problemer. Selv synes jeg det ser nydelig ut når gressløken begynner å blekne, og blomstene ligger igjen som lilla edelstener på jorden.
Klipp mer senere på sommeren
Når gressløken har blomstret ferdig og begynner å se daff ut, er det på tide å klippe ned den andre halvparten også. Da har den delen vi klipte først, rukket å vokse opp igjen, og plantene er lubne og fine. Senere på sommeren går pantene i blomst på nytt, og da gjentar jeg hele prosessen. Fiffig.
Du kan også gjøre dette når du høster gressløken. Klipp for eksempel av en tredjedel av plantene og la resten stå igjen. Da får du ingen store hull i raden av gressløkplanter – den kommer fortsatt til å se frodig og fin ut. Ikke nøl med å klippe ned av og til selv om du ikke får til å spise opp alt. Gressløken vokser opp igjen, og plantene vil se friske og sterke ut.
/Sara Bäckmo