Så-tips for tørre vekstplasser

Du har kanskje pakket bort fiberduken for sesongen? Men fiberduk kan faktisk være nyttig sommerstid for å holde på fuktigheten i jorden når du sommersår på tørre vekstplasser.

Kanskje er ikke sommeren spesielt tørr og varm der du bor, men hos meg er det alltid deler av hagen som er varme uansett på sommeren. Og der blir jorden tørr. Drivhustunnelene er slike plasser.

Les også
Dette sår jeg i juli

Forbereder vinterdyrkingen

I drivhustunnelen på nordsiden av huset mitt har jeg akkurat sådd nå i juli. Bedene har jeg fylt med svartrot, havrerot og vintergulrot – som et eksperiment. Jeg vil se hvor sent på året jeg kan så disse grønnsakene og muligens få spiseklare grønnsaker til vinteren og våren. At det funker fint å så sommergulrøtter på sommeren, er det ingen tvil om. Men vintergulrøtter – altså gulrøtter som utvikles langsommere og kan lagres lenge – har jeg aldri forsøkt å sommerså før. Ikke havrerot eller svartrot heller. Det blir spennende å se hvordan det går!

Bedet er seks meter langt, ca. 70 cm bredt og rommer tre rader med grønnsaker.

Reduserer fordamping

I denne drivhustunneln vanner jeg nesten bare når jeg har regnvann i tønnene. Da får plantene som vokser her  mye vann på en gang, fra kanner og bøtter. Det er ganske tørt i det øverste jordlaget her, men det vokser OK likevel. Nysådde frø må jeg imidlertid være mer påpasselig med å holde fuktige, og da har jeg et triks som passer supert på varme vekstplasser, som i drivhustunnelen eller på friland i varme sommerperioder.

Vanligvis brukes fiberduk for å beskytte spirer og planter mot kulde. Men den er også perfekt for å beskytte jorden mot uttørking. Legger du en fiberduk over jorden der du har sådd, hindrer du at fuktigheten fordamper like mye som den ville gjort uten duken. Den puster riktig nok, noe, men er ikke så luftig som et nett; og det dannes litt kondens på innsiden av en fiberduk.

Etter at jeg har sådd, vanner jeg jorden godt, skikkelig godt. Deretter legger jeg fiberduk over. Jordoverflaten holder seg fuktig og fin i nesten en uke, selv om jeg ikke vanner mer! Den fuktige jorden gjør at grønnsakene vokser raskt.

Under fiberduken er jorden fuktig og sval, mens jorden til venstre i bildet er knusktørr. Det er fem dager siden jeg vannet.

Svartrot, havrerot og vintergulrot vokser bra. Svartroten er litt bøyd av fiberduken, men den retter seg snart.

Store bed som sås midt på varme sommeren er perfekte å beskytte med fiberduk. I den fuktige jorden under duken, spirer grønnsakene bedre.

Rett på jorden

Resultatet blir best når fiberduken ligger rett på jorden. Hvis duken blir liggende for eksempel ti cm. over jorden, blir klimaet mer som i et minidrivhus: det blir fuktig i luften under duken, fordi fuktigheten fordamper fra jorden. Mens det jo er jorden du vil beholde fuktig. Dyrker du i pallekarmer eller plantekasser er det lurt å klippe til en bit fiberduk, slik at den kan ligge rett på jorden. Da blir det best.

Når grønnsakene har kommet opp et lite stykke, fjerner jeg duken. Dels for at det ikke skal bli for varmt for plantene, og dels fordi jeg har en del snegler i tunnelen. Det er lettere å plukke dem når det ikke ligger fiberduk i bedene.

/Sara Bäckmo

11. July 2017

2 responses to “Så-tips for tørre vekstplasser”

  1. Tove Marki says:

    Takk for supre triks. Du er et funn!!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *