Kompost på vinteren
På vinteren bygger jeg nye kaldbenker til kjøkkenhagen ved hjelp av bokashi kjøkkenkompost. Det blir helt fantastiske vokseplasser, fullstappet med næring, som jeg kan ta i bruk allerede til våren.
Alle pallekrager og plantekasser jeg dyrker i, mater jeg kontinuerlig med bokashi mellom innhøsting og utplanting/sådd av nye grønnsaker. Jeg graver ned to bøtter fermentert matavfall hver gang. Med bokashi og jorddekke har jeg hele tiden næringsrik jord i kassene, og det er særlig viktig der hvor jeg høster og sår om og om igjen gjennom stort sett hele året.
SE OGSÅ: Bokashi på video
5 videoer om hvordan jeg lager jord med bokashi og hvor fort det blir jord
Flere og flere lager jord av matavfallet sitt med bokashi, men mange lurer på hva man gjør med bokashien når vinterkulda setter inn. Det fine med bokashi på sommeren er jo at man kan tømme kompostbøttene rett i jorden og grave dem ned på stedet, i kjøkkenhagen. Men det går ikke når det er tele i jorden. Jeg har to ulike måter å lage jord med bokashi på vinterstid. Begge er like enkle.
1. Nye grønnsaksbed med bokashi
Som regel har jeg forberedt noen pallekarmer i løpet av høsten, ved å grave ut litt jord; slik at det finnes plass. Det holder med to pallekarmer i høyden for en god plantekasse. Jeg har også en eller annen for for lokk å legge over, slik at ikke husdyrene skal begynne å grave i kassene. Lokkene behøver ikke være helt tette. Ned i disse kassene tømmer jeg innholdet i vinterens bokashibøtter og blander det godt med løv/gressklipp/halm som jeg har stående i sekker ved siden av kassen. Jeg fyller opp hele kassen godt i løpet av vinteren, materialet synker sammen en del over tid. Når båren kommer tømmer jeg tilbake den jorden som jeg hadde gravd ut av kassen, og dermed har jeg en utrolig energi- og næringsrik vokseplass for grønnsaker. Så fort det blir varmt nok på våren omdannes bokashien i kassen til den fineste jord. Når jeg senere på sommeren fyller på før jeg sår eller planter i den same kassen på ny, er alt jeg finner et par kyllingbein.
Jeg blander bokashi med løv, gressklipp og lignende organisk materiale i pallekarm-kasser med lokk gjennom vinteren.
Matavfallet omdannes til jord raskt på våren, når det er blandet med organisk materiale som inneholder jordbakterier.
Tidlig på vinteren 2014 flyttet jeg mangold til en kasse full av bokashikompost. Her overvintret plantene og ble tidlig spiseklare neste vår.
2. Den som sparer, han har
Noen ganger har jeg helt bestemte dyrkingsprosjekter i tankene som jeg ønsker å bruke komposten til, til våren. Da sparer jeg rett og slett det fermenterte matavfallet over vinteren. Jeg har en gammel søppeldunk med hjul stående, en sånn stor søppelkasse som ble til overs da kommunen gikk over til nytt avfallshåndteringssystem. Den har jeg boret noen hull i bunnen på og tømmer fermentert bokashi i den vinterstid. pH-verdien i bokasbiøtta synker så lavt at fermenteringen også innebærer en effektiv konservering. Når det blir tid for å bruke kompostmaterialet der hvor jeg har tenkt på vårparten, triller jeg bare dunken dit hvor jeg vil ha bokashien og graver innhnoldet i jorden der.
Kompost i all enkelhet
I pallekarmkassene med lokk kan jeg dyrke mange sorter grønnsaker tidlig. Bokashikomposten blir som en kaldbenk. Her vokser ruccola i en bokashikasse på våren.
Før jeg begynte å lage jord med bokashi var jeg jo litt i stuss over hvordan jeg skulle gjøre det på vinteren. Men det er faktisk veldig enkelt, og vi har ikke opplevd noen vanskeligheter overhodet. Vi har ingen problemer med at skadedyr spiser av bokashien vinterstid, ingen vond lukt eller andre ubehageligheter. Faktisk er det sånn at jeg blir glad hver gang jeg tømmer en bokashibøtte i kassen ute på vinteren, for jeg vet akkurat hvor mye jobb det ville vært om jeg hadde hatt en vanlig kompost!
Hvor fort blir bokashikompost til jord?
Jeg må ta med et sommerklipp til slutt. I videoklippet nedenfor tester og viser jeg hvor fort bokashi som jeg har gravd rett i jorden i kjøkkenhagen min på sommeren, blir til jord. Hvor fort tror du?
PS! NORSK TEKST: Nederst til venstre i visningsvinduet finner du fem ikoner, klikk på “CC”-ikonet lengst til venstre av dem for å få norsk tekst på videoen.
/Sara Bäckmo