Vinterlagring av gulrot
Jeg lagrer vintergulrot i torv, eller rett og slett i jorden gjennom vinteren. Men jeg fryser også ned sommergulrøtter! Slik gjør jeg.
Det høres kanskje pussig ut å fryse gulrot. De smaker jo best ferske. Joda. Men i ganske mange matretter som vi lager, er det perfekt å fylle inn med litt gulrot; og ettersom det er så superenkelt å lagre gulrøtter i frysen, blir dette et bra alternativ for en del av sommergulrøttene som høstes eller sås på sommeren.
Les også
Sommersådd gulrot
Lagring av gulrot i torv/sand på et svalt sted inne eller å lagre dem rett i jorden ute (se videoer under, svensk) innebærer mer risiko: Gulrøttene kan bli spist, frosten kan ødelegge dem eller de kan tørke ut. Gulrøtter som jeg lagrer på den måten, bruker vi ferske i matlagingen gjennom vinteren – og så har jeg i tillegg et reservelager i frysen.
I frysen
Små, lekre sommergulrøtter er perfekte å fryse. Gjerne i staver. Slik gjør jeg:
- Vask og eventuelt skrell gulrøttene når du har høstet dem. Del dem i biter som fdu liker å bruke, jeg foretrekker tynne staver.
- Leg gulrøttene i kokende lettsaltet vann og kok til du bare akkkurat kan stikke en potetstikker gjennom dem.
- Hell av det kokende vannet og skyll gulrøttene i kaldt vann.
- Legg gulrøtenne på et brett med bakepapir og sett i frysen i en time eller to. Legg dem deretter over i en pose og tilbake i frysen.
I torv eller i jorden
En del av gulrøttene jeg dyrker, lar jeg bare stå i jorden over vinteren. Det finnes typer av vinter- og høstgulrøtter som tåler det. Disse gulrøttene spiser vi fra februar av omtrent. Da pleier gulrøttene som jeg lagrer i torv i entreen å være spist opp. I videoklippene nedenfor (svensk tale) viser jeg hvordan jeg forbereder gulrøttene for vinterlagring i jorden (Lagra morötter i landet), og i torv (Lagra morötter i torv).
/Sara Bäckmo