Tomatsaus med masse squash

Denne tomatsausen er gjerrig på tomatene, men raus med squashen. Perfekt om du har mer squash enn du klarer å spise. Lag masse, og frys den!

Når det er høysesong for squash, lager jeg denne sausen flere ganger i uken og fryser ned. Grønnsakene bakes lenge i ovnen, og det gir veldig fin smak. Det blir lett overskudd av squash. Med denne oppskriften får vi brukt opp all squashen og samtidig bunkret massevis av supergod tomatsaus i frysen for vinteren – uten egentlig å bruke så mye tomater.

Dette trenger du

To mellomstore squash
Noen tomater
Sju løk (fargen spiller ingen rolle)
Fedd av to hele hvitløk
Olivenolje
Balsamico
Honning
Salt

Slik gjør du

Sett ovnen på 125–150 grader.
Kle en dyp langpanne eller ildfast form med bakepapir slik at det står opp langs kantene.
Del tomater og løk i båter og legg i formen sammen med skrelte hvitløksbåter.
Skrell squashen, skjær i mindre biter og legg i formen.
Drypp over noen spiseskjeer olivenolje og honning.
Skvett over litt balsamico. Salte litt.
Bak grønnsakene i ovnen i ca. 2,5 timer. Rør om av og til.

Når grønnsakene er ferdige i ovnen, legger du dem i en bolle og moser dem med stavmikser. Avkjøl og frys ned.

Det er mye løk og squash i tomatsausen. Squashen smaker ikke så mye, en drøyer ut tomatene veldig bra.

Langpannen er overfylt av grønnsaker, men de synker sammen mye når de bakes i ovnen.

Grønnsakene lukter nydelig etter noen timer i ovnen. Mye væske fordunster, men de gode smakene blir igjen.

Jo flere tomater du har i, jo mer tomatsmak blir det på sausen. Det går like fint med modne som halvmodne tomater. Sausen er kjempegod å bruke i pastasaus, lasagne, kjøttsaus, gryter, supper eller som pålegg. Når jeg drøyer ut tomatene med nesten 2/3 squash, kan jeg lage massevis av tomatsaus for vinterlagring uten å bruke opp så mye av de verdifulle tomatavlingene. Det blir også knallgodt å bake  paprika, chili eller aubergine sammen med de andre grønnsakene. Hva som finnes spiseklart i kjøkkenhagen, bestemmer hva som går i sausen!

Som regel bruker jeg ikke noe krydder når jeg lager sausen, det tilsetter jeg i stedet når jeg bruker den i matretter siden.

/Sara Bäckmo

4 replies
  1. Anonym
    Anonym says:

    Takk for flott inspirasjon og deling av kunnskap. Har laga ein stor porsjon tomatsaus på denne måten. Genialt! Eg brukte mest tomat, litt paprika, løk, kvitløk og 1 chili. Det stod over natta på svak varme, vart nydelig! Eg hadde i masse basilikum før eg brukte stavmixer. For meg er det viktig at det ikkje tar så stor plass i fryseboksen. Hadde sausen i ganske små boksar, då det var fryst, tok eg det ut av boksen, pakka inn i plast og har no fleire posar med blokker av tomatsaus. Lett å ta opp og tine fort, og det tar mindre plass😊

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.