Slik får du milde reddiker

Det er moro å dyrke reddiker. De vokser fort og blir fantastisk krispe og milde og gode om du steller dem riktig. 

Les også: Tre enkle måter å så reddiker på

Hvordan har det seg at noen reddiker er milde og gode, mens andre er skarpe og sterke og svir som pepper på tungen? Min er faring er at det ikke har så mye med sorten å gjøre: du kan faktisk få akkurat så forskjellige reddik-opplevelser fra én og samme frøpose.

Mye vann

Reddiker som har fått lite vann smaker pepper, mens de som vannes riktig blir mildere. Når det er rikelig med vann i jorden der den vokser, suger planten til seg mer og fylles opp med vann, som gjør smaken mindre sterk og pepperaktig. Reddikene vokser også raskere når de får vann ofte; er jorden for tørr, blir de liksom stående og stampe uten å utvikle seg.

Selv synes jeg det er lettere å få til riktig fine reddiker av de lange sortene. Hvis runde reddiker blir stående for lenge i jorden, og dessuten får godt med vann, sprekker de lettere en de lange gjør. Det er som om de lange takler det ved å vokse mer både i lengden og bredden. Dessuten synes jeg smaken blir jevnere i avlange reddiker. Men dette er bare min egen helt uvitenskapelige oppfatning.

Hvis reddikene vokser på en luftig plass, pleier jeg å vanne dem hver eller annenhver dag. Da vokser de bra og får superfin smak!

Jeg dyrker også mye mainepe, og det samme gjelder for dem: smaken påvirkes av mengden vann de får. Mye vann gir milde maineper.

Vanskelig til å være lett

Reddiker regnes ofte som lette å dyrke – en typisk nybegynnergrønnsak. Men det er også ganske lett å mislykkes med reddikene. Jeg mislykkes nesten hvert år: når balansen mellom varmen og lyset på vekstplassen blir feil tidlig i sesongen, og igjen senere på sommeren når lange, lyse dager blir tørre sommerdager og jeg er for lat til å vanne nok. Da blir selve roten bare en tynn stripe, mens reddikriset vokser seg enormt kraftig. Planten mener det er dags for å blomstre i stedet for å danne rot.

Det er skuffende å dyrke frem kraftig reddikris istedet for de små lekre rotknollene, men det er likevel en sjanse jeg alltid velger å ta i kjøkkenhagen min, hvor jeg er så opptatt av å drive frem grønnsaker tidlig og sent i sesongen. Reddikfrø koster ikke mye, så det er forsøket verdt. Det KUNNE jo gått …

Reddik-tips

Reddiker vokser veldig raskt når de trives, så heller lite og ofte. Da har du alltid tilgang på knasegode reddiker som ikke har stått for lenge i jorden og forvokst seg.

Så med passe avstand mellom frøene fra start. Nesten alle reddikfrø gror, og det er synd å måtte tynne bort planter som kunne blitt fine reddiker.

Ikke høst dem for tidlig. De blir bedre hvis du gir dem noen ekstra dager.

Se flere tips i dette videoklippet (svensk tale):

Lykke til med årets reddiker!

/Sara Bäckmo

17. April 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *