Seks lysspirende grønnsaker

Lysspirende frø sås rett på jordoverflaten uten at de dekkes til med jord. Flere av grønnsakene jeg dyrker, blir best om de får spire på denne måten. Her er seks tips.

Deter dags for å så. Jeg står med en neve bittesmå sellerifrø i hånden og av gammel vane sår jeg dem slik jeg opplever at er best for selleri – uten å dekke til frøene med jord. En del frø pirer best når de får direkte lys og skal ikke dekke med jord overhodet. Men hvordan vet jeg hvilke frø det gjelder?

En bra tommelfingerregel er at veldig små frø sjelden skal sås dypt i jorden. De minste frøene trykkes bare lett ned i jorden og spirer slik. Uten jord på toppen. Her er noen vanlige grønnsaker som spirer best i lys:

Sellerirot
Sellerirot trenger lang tid på seg for å utvikle fullstore rotknoller.Frøene sår jeg derfor innendørs allerede tidlig på året. Første gang i januar. Da bredsår jeg frøene glissent i en plastboks. Boksen står under vekstblysning og på undervarme, og som regel spirer frøene etter en drøy uke.

Stangselleri
Frøene sår jeg helt på samme måte som selleriroten over. Stangselleri er en anvendelig grønnsak. Kjempegod, og veldig vakker i kjøkkenhagen. Særlig er sortene med rødaktige stengler nydelige.

Hageportulakk
Dette er kanskje favorittgrønnsaken min på sommeren. Frøen er bittesmå. Når jeg forsår dem sår jeg dem i klynger med så få frø som mulig i hver plugg i et pluggbrett. Når jeg direktesår dem, strør jeg frøene glissent utove ri en sårand jeg har vannet på forhånd.

Vinterportulakk
En av vinterens beste bladgrønnsaker. Den sås på samme måte som hageprotulakk, gjerne i pluggbrett slik at plantene blir lette å sette ut. Jeg sår bare vinterprotulakk på sommeren, for å ha planter til vinteren.

Paprika
De flate og ganske store paprikafrøene spirer lett på fuktig jord. Det er viktig med undervarme og fuktighet i luften; minidrivhus og varmematte er perfekt. Jeg så flere før i hver potte, med noen centimeter mellom hvert frø.

Basilikum
Basilikum har ikke så små frø og det er ikke alltid opplyst om på posen at de spirer veldig fint i lys. Men det synes jeg at de gjør. Ettersom frøene er litt større enn mange andre lysspirende frø, går det an å følge med og se at frøene spirer. Det er en fantastisk oppvisning! Jeg bredsår frøene på jordoverflaten og trykker dem godt ned i jorden med håndflaten. Etter vanning går det bare noen timer (ekstra fort om de står på varmematte) før de svarte frøene begynner å endre farge. De blir lilla. Etter kort tid får frøene en liten hale som leter seg vei ned i jorden, og så kommer en liten stilk og hjerteblad. Jeg sår basilikumfrø som lysspirende frø både inne under vekstlys og i drivhus på sommeren.

Slik sår jeg lysspirende frø

  • Fyll et spirebrett eller en annen boks med hull i bunnen med noen centimeter jord, kanskje 3–4 centimeter.
  • Klapp til slik at overflaten blir jevn.
  • Strø frøene utover jorden. Du kan godt strø dem ganske tett, men de skal ikke ligge oppå hverandre.
  • Trykk frøene forsiktig ned i jorden med fingrene eller håndflaten
  • Sett så hele brettet/ boksen på et fat med vann slik at all jorden i brettet fuktes, inklusiv jordoverflaten
  • Dekk til med plast eller sett i et minidrivhus, gjerne på varmematte inne på vinteren

Jeg pleier ikke å vanne jorden før jeg sår. Det er lettere å trykke frøene lett ned i jorden når jorden ikke er så våt. His våt jord fester seg til hendene, følger de små frøene med, og de synes ikke engang.

Jeg vanner helst lysspirende frø nedefra, ganske enkelt fordi frøene lett blir skylt bort dersom vannet kommer fra oven.

Tenk på at

Frø trenger jevnt fuktig jord for å spire. OM det plutselig blir tørt etter at frøet har begynt å jobbe, kan det gå galt. Dessverre er det lett gjort, nysådde frø tørker fort ut særlig når de står under vekstlys. Derfor er det bar å dekke dem med plast eller sette nysådde frøbrett i et minidrivhus. En annen variant er å dekke jorden med perlit, vermiculit (begge er vulkanske, lette materialer som fås kjøpt på nettet eller i hagebutikker), sand eller grus. Alle disse slipper igjennom lys slik at frøene spirer, men bidrar også til å holde på fuktigheten i jorden.

Ofte står det bakpå posen om frøene skal dekkes ned jord eller om de er lysspirende. Men det er mange flere frø enn de som beskrives som lysspirende, som spirer fint i lys. Litt slurvete såing hvor frøene ikke blir omstendelig dekket med jord, kan ofte bli svært vellykket! Det funker for eksempel med salat, vintersalat, spinat, erteskudd, en del paprika, kål og løkfrø. (Lysspirende frø spirer naturligvis også selv om de får litt jord over seg.)

Nå går jeg og venter på at frøene mine skal spire. Det er alltid litt ekstra spennende med lysspirende frø, ettersom det er så lett å følge utviklingen på jordoverflaten. Spennende!

/Sara Bäckmo

31. January 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *