BLOGGEN BLIR NY
Stäng menyn

Bloggen blir ny

2. januar åpner min svenske moderblogg i helt ny drakt, med masse nytt innhold (i tillegg til det eksisterende) og ny funksjonalitet. Den nye bloggen er designet og utviklet i Norge, og kommer på norsk også. Så fort jeg bare klarer. Her får du en snik-titt. 

I tre år har jeg skrevet hagebloggen Skillnadens Trädgård for avisen Land i Sverige, på avisens bloggplattform. Jeg har vært og er veldig glad og takknemlig for dette samarbeidet, men nå er jeg klar: jeg går solo. På nyåret åpner jeg min egen uavhengige hageplattform på nett! Det blir blogg – og mye mer – på ett sted: min hageverden, min digitale vekstplass. I hele år har jeg planlagt og jobbet for og med dette. Den norske bloggen ER allerede uavhengig, nå blir den svenske det også. Det gir større utviklingsmuligheter, flere kanaler på en plass, mer innhold og ny funksjonalitet.

Den nye siden er ikke publisert ennå på svensk heller, så du kan ikke besøke den og se. Men jeg deler gjerne noen bilder og forteller litt om hva som kommer. Og så vil jeg gjerne vite hva norske lesere tenker: Hva vil dere ha? Hva kan vi  få til?

Norskutviklet hageunivers på nett

Det er faktisk et norsk samarbeid som har ledet frem til nylanseringen. Nå ligger det naturligvis mange samarbeid bak en slik satsning, både svenske og norske. Men selve designet og utviklingen av nettstedet – alt det du snart får se – er gjort av byrået Fete typer + Savant i Oslo. Takk til typene for jobben!

Hva blir nytt i Sverige?

I tillegg til et helt nytt design, kommer det også til å bli ny struktur, nytt (og mye mer) innhold og ny funksjonalitet på det nye nettstedet. Altså: bloggen kommer til å være der akkurat som før (bare finere), og alt blogginnholdet kommer til å være gratis for alle, slik det har vært til nå. Dessuten kommer YouTube-filmene til å samles der også, og en svensk podcast om hage og dyrking som jeg lager sammen med haggeblogger Farbror Grön. Det blir så bra å få vevet alt inn i det samme digitale hageuniverset!

Det kommer også til å finnes medlemsinnhold på det svenske nettstedet når det åpner i januar. Her blir det dybdeartikler om dyrkingsmetoder og enkeltgrønnsaker, videoer, medlemstilbud og oppskrifter fra hagen for de som vil være medlemmer. Nedenfor forteller jeg litt om dette innholdet. Det blir altså bare på den svenske siden i første omgang, gjennom en svensk betalingsløsning: Medlemskap kommer til å koste 79 SEK per måned, og enkeltartikler kan kjøpes for 15 SEK. Foreløpig blir dette ikke tilgjengelig utenfor Sverige. Men jeg vil gjerne høre hva norske lesere tenker? Er det bra som det er en stund til i Norge, eller vil dere også gjerne ha dette:

Medlemsinnhold

Alle som vil være medlemmer kommer til å få en rekke lengre artikler om dyrkingsteknikker, grønnsaker i kjøkkenhagen og på matbordet, tips, oppskrifter, bildeserier og annet innhold. Det blir et stort digitalt hagemagasin! Og det kommer blant annet til å inneholde:

  • Gjennomarbeidede grønnsaksportretter med grundige beskrivelser av hvordan jeg dyrker dem. Tips.
  • Lengre artikler om ulike dyrkingsteknikker
  • Kjøkkenhagehåndbok for begynnere
  • Mat fra hagen – min digitale kokebok
  • Saras hagekalender: når og hvordan jeg sår og høster; livet og arbeidet i hagen og all maten – året rundt
  • Spørsmål & Svar: måned for måned (leser-spørsmål)
  • Inspirerende bildereportasjer
  • Medlemstilbud: Hver måned får medlemmer et tilbud på et hagerelatert produkt i samarbeid med selskaper som jeg liker. Det blir mulighet til å stå først i køen til kurs og eventer, eksklusive medlemsvideoer og annen moro.

Stekt pak choi er en av mine favorittretter på høsten. Her tolket av fotograf Maria Strömberg Bååth.

Mer mat

I august i år kom min andre bok Skillnadens Skörd – Mat från trädgården året om. Jeg har lenge villet satse mer på mat: jeg vil vise hvor lett det er å inkludere grønnsakene vi dyrker i hverdagsmaten. Mat for hver dag. Det er ikke vanskelig, og det krever ikke mye; men av og til er det bra med litt inspirasjon, en idé eller påminnelse for å huske på alt det enkle og veldig gode vi kan lage med mat fra kjøkkenhagen. Jeg har nå for alvor begynt å bygge opp en digital kokebok eller oppskriftsamling, og fyller på med nye oppskrifter hver uke – en helt egen oppskriftsamling på nett, rett fra kjøkkenhagen.

Matprosjektet gjør jeg i samarbeid med matfotograf Maria Strömberg Bååth. Hun gjør enkle hverdagsretter til små kunstverk. Det er veldig spennende å se!

Lekre squashbiffer er fantastisk hverdagsmat fra kjøkkenhagen, basert på en grønnsak det er lett å dyrke mye av.

Hver uke vil jeg utivde oppskriftsamlingen med ny hverdagsmat, hjemmedyrket og etter sesongen. Det blir tips og idéer til hva du kan lage av grønnsakene som er spiseklare akkurat NÅ – hele året. For slik dyrker jeg. Det blir Hvordan lykkes med å dyrke grønnsakene og Hvordan bruke dem på kjøkkenet – på samme nettsted. I tekst, bilder og video.

Hva tror du om det?

Hva vil norske lesere ha?

I februar eller der omkring kommer også den norske bloggen på sarabackmo.no i ny visuell drakt. Jeg håper du vil like den!

Foreløpig er det ikke ressurser til å satse på medlemsinnhold på norsk. Det vil si, det ER det jo, dersom det er interesse for det. Hvis mange nok vil ha tilgang til et sånt hageunivers på nett, for 79,- per måned, kan vi lage det på norsk også. Jeg har tenkt at tiden ikke er inne ennå. Har jeg tatt feil? Overbevis meg gjerne i kommentarfeltet her på bloggen og på Facebook! Så ser vi hvor det tar oss.

/Sara Bäckmo

15. December 2017